Kaasmarkt dinsdag 30 juli in teken van 250-jarig jubileum ‘Molen van Piet’ 

Foto: Charles Duijff

Bron gemeente Alkmaar: Op dinsdag 30 juli om 19.00 uur luidt Cees Piet van de ‘Molen van Piet, de bel van de Alkmaarse kaasmarkt. Hét teken dat de markt geheel volgens traditie kan beginnen. Hij doet dit op uitnodiging van het college van burgemeester en wethouders van Alkmaar ter gelegenheid van het 250-jarig jubileum van de molen. Burgemeester Bruinooge is gastheer.

Molen van Piet 

De molen, gebouwd in 1769 onder de naam ‘De Groot’, is een ronde stenen stellingmolen-korenmolen. In 1884 werd de molen gekocht door Cornelis Piet, die onder in de molen een woning liet maken. Inmiddels wordt de molen bewoond en bemalen door de vierde generatie van de familie Piet, de heer Cees Piet. Vanwege die familiehistorie werd de molen in de loop van de jaren bekend als ‘Molen van Piet’. Sinds 1955 is de molen uitgerust met fokwieken. Er liggen drie koppel maalstenen in de molen. De koningsspil van de molen is een oude scheepsmast en waarschijnlijk ouder dan de molen zelf.

36 Alkmaarse kaasmarkten 

Over de hele wereld staat Alkmaar bekend als kaasstad. De Alkmaarse kaasmarkt is een traditie sinds 1593. Jaarlijks bezoeken ruim 175.000 mensen dit kleurrijke evenement. De kaasmarkt is gratis, voor alle leeftijden en goed toegankelijk voor mensen met een lichamelijke beperking. De kaasmarkt is dit jaar van 29 maart tot en met 27 september, elke vrijdagochtend van 10.00 tot 13.00 uur. Daarnaast zijn er in juli en augustus op dinsdag van 19.00 tot 21.00 uur, negen avondkaasmarkten. Alle kaasmarkten zijn op het Waagplein.

 

 

Reacties