‘Prostitutie is recht, eerbiedig dat’

Alkmaars rosse buurt Achterdam.
Foto: eigen foto

Frans Snel, kamerverhuurder op de Achterdam in Alkmaar, breekt op zijn site een lans voor de ‘vrijheid van prostitutie’. Hij doet dat door te verwijzen naar het drama in Parijs, vorige week. ‘Frans, c’est Charlie’…

Als je onze vrijheid en onze wetten niet kunt eerbiedigen, is er geen plek voor je in ons land.’ Ik ben het helemaal eens met deze uitspraak van de Rotterdamse burgemeester Aboutaleb, maar zou er wel voor willen pleiten dit ook te laten gelden voor de prostitutie.

Overal ter wereld is luidkeels – en volkomen terecht – geprotesteerd tegen de vreselijke aanslag op Charlie Hebdo. Politici verdrongen zich om te verkondigen dat de vrijheid van meningsuiting te allen tijde moet worden gerespecteerd.

Het gekke is, dat diezelfde lieden opeens heel andere teksten spuien als het over prostitutie gaat. Daarom wil ik ze vanaf deze plek nog eens het volgende onder de aandacht brengen. In de hoop dat ze daaruit conclusies trekken.

Een ieder, zelfs bijvoorbeeld een burgemeester, wordt geacht de wet te kennen en er naar te handelen. Prostitutie wordt reeds decennia gedoogd. In 2001 is het recht om werkzaamheden in de prostitutie te verrichten, in de wet opgenomen. Prostitutie is dus een recht.

In het politieke landschap wordt dit uitgangspunt geheel veronachtzaamd. Vrouwenhandel, uitbuiting en moderne slavernij worden, vaak zonder enige kennis van zaken, over een kam geschoren met prostitutie, een legale vorm van ondernemen die gebonden is aan een stelsel van regels en voorschriften waaraan bijna alle werkers in deze branche zich netjes houden.

Bij nuancering, die gek genoeg bijna altijd achteraf gebeurt, wordt gezegd dat prostitutie ‘een criminogeen karakter heeft. Dat er gevaar bestaat voor criminele activiteiten, waarvan de prostituees de dupe zijn. Dat het van belang is de rechten van prostituees te beschermen’. Maar ondertussen is de toon wel gezet. En de toon maakt de muziek.

Waar anders het spreekwoord over die ene rotte appel in de mand wordt gehanteerd, geldt voor de prostitutie altijd weer dat de mand rot is en het fruit dus ook wel niet goed zal zijn. De vergelijking met vrouwenhandel, uitbuiting en moderne slavernij gaat gezien ons rechtsbestel dan ook veel te ver.

Prostitutie is een recht en kan – sterker nog – màg niet als illegale activiteit worden afgedaan of zelfs veroordeeld. Wie dat wel doet, eerbiedigt niet onze wetten in ons land en verwerpt feitelijk het Nederlands rechtssysteem.

Ik zou zeggen dat voor die mensen die prostitutie niet als recht in ons land kunnen eerbiedigen, niet anders geldt dan voor de moslims die onze vrijheid van meningsuiting niet kunnen eerbiedigen. Voor hen is in ons land geen plaats.

Frans Snel

Kamerverhuurder Achterdam’. 

Reacties

Cookieinstellingen