Pedofiel nog zeker twee jaar in kliniek

´Politiek proces´maandag.
Foto: eigen foto

De Alkmaarse pedofiel René K. (41) blijft nog tot zeker 2017 in de tbs-kliniek. De rechtbank heeft beslist tot verlenging van de behandeling met twee jaar, omdat de kans nu groot is dat K. zich weer aan kinderen vergrijpt.

De rechters veroordeelden K. in mei 2008 tot terbeschikkingstelling met dwangverpleging,  omdat hij van 2005 tot en met 2007 ontucht had gepleegd met minderjarigen. Minstens een slachtoffertje was jonger dan twaalf jaar.

De pedoseksueel belandde in Hoeve Boschoord in het Drentse koloniedorp Wilhelminaoord. De therapie sloeg niet aan. Begin vorig jaar stonden de gedragsdeskundigen van de kliniek op het punt K. naar de longstay/longcare te sturen, in feite het eindstation waar onbehandelbare tbs’ers de rest van hun leven slijten.

Voordat het zover was, mocht K. meedoen aan een nieuwe therapie, die er louter op is gericht de seksuele gevoelens van zedendelinquenten onder controle te krijgen en te houden. Tot ieders verrassing blijkt de Alkmaarder stapje voor stapje vooruit te gaan. Zoals hij in de rechtszaal vertelde: “Voorheen was er geen houden aan als ik me opgewonden voelde. Als ik nu prikkels ervaar, neem ik een time-out, doe een soort meditatie en het gevoel verdwijnt.”

Zijn psycholoog beaamde ter zitting de vooruitgang. K. heeft ook al zoveel inzicht, dat hij weet dat hij nooit terug moet keren in zijn werk als hovenier. “Als ik door de wijken zwerf, sta ik te veel bloot aan verlokkingen.”In Boschoord heeft hij zich geworpen op de houtbewerking: “Dat is werk dat ik binnen kan doen.”

Maar K. is er nog lang niet. Dat weet hij zelf drommels goed en daarom is hij het volkomen eens met de kliniek, een externe psycholoog en psychiater en het openbaar ministerie dat zes jaar tbs lang niet voldoende is om hem weer op de maatschappij los te laten. Voor de rechtbank, die er normaliter veertien dagen tijd voor neemt om te beslissen over de vordering, was het duidelijk. Daarom volgde direct na het korte proces uitspraak: twee jaar erbij.

Reacties

Cookieinstellingen