Opeenstapeling van factoren werd dak AZ-stadion fataal

Foto: Wim Meijer Fotografie

ALKMAAR – Geen rekening gehouden met neerwaartse dakbelasting, spant verbindingen niet goed ontworpen, lassen niet sterk genoeg en verzwakt door eerdere stormen. Instorten dak AZ-stadion gevolg van een opeenstapeling van factoren.

Vanmiddag heeft ingenieursbureau Royal HaskoningDHV de conclusies bekend gemaakt van het onderzoek dat ze de afgelopen weken hebben uitgevoerd naar aanleiding van de instorting van het dak van het AFAS-stadion. Vier hoofdpunten kwamen naar voren, die met elkaar de oorzaak zouden hebben gevormd voor het naar beneden komen van de overkapping van de Molenaarstribune. Zo zou er bij het ontwerp geen rekening gehouden met neerwaartse dakbelasting, zouden spant verbindingen niet goed zijn ontworpen, waren lassen niet sterk genoeg en was de constructie al verzwakt door eerdere stormen.
Het zijn voorlopige bevindingen; de definitieve conclusie komt begin 2020.

Dak grotendeels gesloopt
Directeur van AZ Robert Eenhoorn maakte bekend dat het dak van het stadion grotendeels zal worden gesloopt. Hij benadrukte dat het grootste doel is om zo snel mogelijk een veilige situatie te creëren en daarbij te zorgen dat AZ weer zo snel mogelijk z’n thuiswedstrijden op eigen terrein kan spelen. Daarbij lijkt een nieuw dak en snellere en veiligere optie dan reparatie van de huidige constructie.

Thuiswedstrijden Europa League in Den Haag
Wanneer het daadwerkelijk zover is dat weer in het stadion gespeeld kan worden kon Eenhoorn nog niet zeggen. Op 14 september wacht Sparta als eerste ‘thuis’-opponent. Waar die wedstrijd zal worden gespeeld is nog niet duidelijk. Wat de thuiswedstrijden betreft in de Europa League tegen Partizan Belgrado, Manchester United en AZ-FC Astana: deze worden gespeeld in het Cars Jeans Stadion van ADO en Den Haag.

Reacties