Open Dag Regionaal Archief Alkmaar: van perkament tot Pac-Man

Foto: Wim Meijer Fotografie

Het woord ‘archief’ roept bij veel mensen beelden op van stof en vergeelde documenten, die hermetisch zijn afgesloten van de buitenwereld. Het Regionaal Archief te Alkmaar wil zaterdag 9 november tijdens de open dag laten zien dat die beelden niet kloppen

In de depots van het archief worden juist heel veel schatten bewaard: van middeleeuwse perkamenten oorkonden tot computerspellen. Ontdek het zelf!

De allereerste PC-games
Tijdens de open dag kun je in het archief retrocomputerspellen spelen, een reis door de tijd maken in de depots van het archief en advies krijgen over het bewaren van papieren en digitale documenten. Of heb je thuis nog 5,25” of 2,5” floppy’s voor de PC liggen die je zelf niet meer kunt bekijken? Laat ze dan uitlezen.

(foto: Regionaal Archief Alkmaar)

Verborgen schatten
Natuurlijk komen ook oude documenten en boeken tijdens de open dag aan bod. Wat voor spullen bewaart het Archief? En hoe zorgen ze er daar voor dat alles ook over honderden jaren nog bestudeerd en gebruikt kan worden? Je kunt er eeuwenoude documenten bekijken en er wordt ‘live’ gerestaureerd.  De restauratoren beantwoorden graag vragen over het bewaren van (je eigen) papieren, boeken, foto’s of ander ‘analoog’ materiaal.

De depots van het Regionaal Archief zijn normaal gesproken gesloten, maar tijdens de open dag geopend van 11.00 tot 16.00 uur. Kom oog in oog te staan met het eeuwenoude stadsrecht van Alkmaar, de befaamde polsstokbriefjes, oude landkaarten en veel meer. Een unieke kans!

Reacties

Cookieinstellingen