Tata Steel Chess Tournament 2020: battle tussen gevestigde orde en jonge garde

Theo Henrar, Anish Giri en toernooidirecteur Jeroen van den Berg
Foto: Wim Meijer Fotografie

Met onder andere regerend wereldkampioen en zevenvoudig toernooiwinnaar Magnus Carlsen is het Tata Steel opnieuw gelukt om een ijzersterk deelnemersveld naar Wijk aan Zee te krijgen voor het 82e Tata Steel Chess Tournament dat gespeeld wordt van 10 tot en met 26 januari 2020.

(foto’s: Wim Meijer Fotografie)

Tijdens de persconferentie vanmorgen in het conferentiecentrum van Tata Steel in Velsen-Noord werden de 14 deelnemers aan de Masters bekendgemaakt. Maar liefst 8 spelers uit de top-20 van de wereldranglijst komen naar ‘het Wimbleton van de Schaaksport’, waaronder de regerend wereldkampioen Magnus Carlsen, vice-wereldkampioen Fabiano Caruana, oud-wereldkampioen Viswanathan Anand en de Nederlander Anish Giri, goed voor 4x een tweede plaats in Wijk aan Zee.

Magnus Carlsen
Ondanks het feit dat hij dit jaar al voor de 16e keer naar Wijk aan Zee komt is de meest opvallende naam toch die van de Noorse wereldkampioen Magnus Carlsen. Inmiddels heeft de toch nog pas 25-jarige Carlsen het Masterstoernooi al zesmaal op zijn naam gezet en ook voor het komende toernooi is hij de favoriet. Toch zal ’t hem niet gemakkelijk worden gemaakt, gezien de sterkte van het complete deelnemersveld met nóg drie spelers uit de toptien van de wereldranglijst.

Fabiano Caruana
Zo is daar de nummer 2 van de wereldranglijst de Amerikaans-Italiaanse Fabiano Caruana. Ook in 2016 was hij aanwezig in Wijk aan Zee waar hij als 2e eindigde achter Magnus Carlsen. En verder was hij in november 2018 de uitdager van diezelfde Magnus Carlsen, een strijd die na 12 remises uiteindelijk met een tiebreak werd beslist in het voordeel van de Noor.

Anish Giri

Anish Giri en Magnus Carlsen in eerdere onderlinge titanenstrijd

Niet weg te denken uit Wijk aan en ook dit keer weer aanwezig is Anish Giri. Inmiddels is Giri al viermaal op een tweede plaats. In 2018 werd hij zelfs gedeeld 1e samen met Magnus Carlsen, maar ook hij moest in de beslissende tiebreak buigen voor de Noor.

Ian Nepomniachtchi
Ook bekend in Wijk aan Zee is de uit Rusland afkomstige Ian Nepomniachtchi. De huidige nummer 6 op de wereldranglijst eindigde in de editie van de Tata Steel Chess Masters op de 3e plaats achter Anish Giri, dat terwijl hij de Nederlander in de eerste ronde van dat toernooi meteen een nederlaag had toegebracht.

Viswanathan Anand al toernooiwinnaar voordat al zijn komende tegenstanders waren geboren
Afgetekend de oudste deelnemer is Viswanathan Anand. De Indiase voormalig wereldkampioen staat in januari voor de 20e keer op het podium in de Moriaan waar hij in het verleden al vier(!) keer het toernooi op zijn naam schreef. De eerste keer was dat in 1989. Op dat moment was nog geen van zijn mededeelnemers aan Tata Steel Chess 2020 geboren. Afgelopen jaar eindigde Anand op de 5e plaats. Momenteel staat hij 13e op de wereldranglijst

Wesley So
Een andere voormalig in Wijk aan Zee is de van de Fillipijnen afkomstige en voor Amerika uitkomende Wesley So. Hij schreef het toernooi in 2017 op zijn naam. Op de wereldranglijst neemt hij nu de 12e plaats in.

Bijzondere mix
“De 82e editie van het Tata Steel Chess Tournament heeft een bijzondere samenstelling”, aldus Jeroen van den Berg, directeur van het Tata Steel Chess Tournament tijdens de persconferentie. “Met maar liefst zes debutanten wordt het Tata Steel Chess Tournament 2020 een botsing tussen de gevestigde orde en de aanstormende jeugd. Jorden van Foreest, Vladislav Artemiev, Jeffery Xiong, Alireza Firouzja en Jan-Krzysztof Duda zijn immers allemaal 21 jaar of jonger. Met slechts 16 jaar is het Iraanse supertalent Firouzja de jongste deelnemer. Hij maakt een stormachtige ontwikkeling door en wordt hier en daar al getipt als de mogelijke opvolger van wereldkampioen Magnus Carlsen.

Jorden van Foreest voor de tweede keer deelnemer op het hoogste niveau in Wijk aan Zee.

Chess On Tour
De 82e editie van het Tata Steel Chess Tournament vindt plaats in Wijk aan Zee van 10 tot en met 26 januari 2020. De grootmeesters trekken traditiegetrouw ook weer het land in. Op donderdag 16 januari spelen de Tata Steel Masters in het kader van Chess On Tour hun 5e ronde in het Philips Stadion in Eindhoven. Alle speeldagen zijn gratis toegankelijk voor belangstellenden en zijn ook online live te volgen.

Theo Henrar, directievoorzitter van Tata Steel Nederland 

“We gaan dit jaar inzetten op het verbindende karakter van de schaaksport”, aldus Theo Henrar, directievoorzitter van Tata Steel Nederland. “In het Philips Stadion zullen we in samenwerking met de Gemeente Eindhoven, PSV, Brainport en lokale schaakverenigingen diverse activiteiten, toernooien en seminars organiseren. Daarbij maken we de verbinding tussen topsport, talentontwikkeling en fysieke en mentale vitaliteit. Speciaal voor de jeugd komt er een Chess Festival weekend in Wijk aan Zee en wordt in Eindhoven een groot jeugdtoernooi georganiseerd.”

Deelnemers Tata Steel Masters 2020

 • Magnus Carlsen – Noorwegen  (1)
 • Fabiano Caruana – V.S. (2)
 • Anish Giri – Nederland (5)
 • Ian Nepomniachtchi – Rusland (6)
 • Wesley So – V.S. (12)
 • Viswanathan Anand  – India (13)
 • Yu Yangyi – China (15)
 • Jan-Krzysztof Duda – Polen (20)
 • Vladislav Artemiev – Rusland (25)
 • Alireza Firouzja – Iran (29)
 • Jeffery Xiong – V.S. (33)
 • Daniil Dubov – Rusland (58)
 • Vladislav Kovalev – Wit-Rusland (63)
 • Jorden van Foreest – Nederland (142)

De deelnemers aan de Tata Steel Challengers worden op 25 november bekendgemaakt.

Toernooidirecteur Jeroen van den Berg luistert aandachtig naar schaakgrootmeester Anish Giri tijdens de perspresentatie.

Reacties