Kerstkater voor AZ na zeperd tegen Sparta

Alkmaarders onderuit tegen Sparta en moeten daarmee winterkampioenschap aan Ajax laten.

AZ heeft vlak voor de winterstop toch nog een tik te verwerken gekregen. Tegen Sparta Rotterdam werd er met 3-0 verloren nadat doelman Marco Bizot al na vijf minuten met rood van het veld moest.

Bizot kwam ver uit om een bal te onderscheppen, maar kwam te laat en schepte Ragnar Ache. Scheidsrechter Kevin Blom was onverbiddelijk en beoordeelde de situatie als het neerhalen van een doorgebroken man; rood. Het gevolg: AZ voor de komende 85 minuten met 10 man, een situatie waar de Rotterdammers van Henk Fraser wel raad wisten.

Dat mocht de invallende AZ-keeper Rody de Boer genadeloos ervaren. Nauwelijks 10 minuten onder de lat zag hij kansloos toe hoe de bal in de kruising verdween na een verwoestend schot van Auassar. Nog 10 minuten later mocht de vorig jaar van Telstar naar AZ overgekomen doelman opnieuw vissen toen Bryan Smeets optimaal profiteerde van een foutje van Clasie.

Aan het eind van de eerste helft leek AZ toch wat meer vat op de wedstrijd te krijgen wat leidde tot verschillende kansen, echter niet tot een doelpunt. Anders was dat bij Sparta, dat in de tweede helft opnieuw het initiatief pakte en na 57 minuten ook tekende voor 3-0 uit een penalty van Halil Dervişoğlu, nadat Clasie binnen de zestien in contact was gekomen met Smeets.

Na gisteren staat de ploeg van Arne Slot heeft nog steeds 41 punten en staat daarmee tweede. Vandaag kan Ajax uitlopen als het wint van ADO Den Haag. Maar zelfs bij verlies van de Amsterdammers zullen deze het Winterkampioenschap voor zich op kunnen eisen op basis van een beter doelpuntensaldo dan de Amsterdammers.