“Alkmaars Sportakkoord: een pareltje!”

Oud-gemeenteraadslid van Alkmaar Rudmer Heerema
Oud-gemeenteraadslid van Alkmaar Rudmer Heerema
Foto: Aangeleverd

Deze week vond de ‘reboost’ plaats van het Maatschappelijk Sportakkoord Alkmaar. Het lokale sportakkoord geeft uiting aan de samenwerking die tot stand is gekomen tussen organisaties uit de Alkmaarse sportwereld en andere maatschappelijke organisaties.

De reboost vond coronaproof plaats in Koel 310 in de wijk Overdie. De 35 aanwezigen waren de projectleiders van maar liefst 22 projecten. Deze projecten, vaak vernieuwende initiatieven, zijn de concretisering van ambities die door de organisaties zijn onderschreven.

Alkmaarder en woordvoerder sport en onderwijs voor de VVD in de Tweede Kamer, Rudmer Heerema, gaf tijdens deze avond het Alkmaarse sportakkoord het stempel van ‘pareltje’.

Rudmer Heerema betoogde tijdens de reboost dat goed geformuleerde ambities, fraai vormgegeven rapporten en interessante filmpjes vaak lokale sportakkoorden vergezellen. Dat toont goed maar uiteindelijk, zo betoogde deze politicus die de basis legde van het Nationale Sportakkoord, gaat het erom dat er een concreet actieplan op tafel komt. Heerema gaf aan trots te zijn op ‘zijn’ stad omdat het de Alkmaarders is gelukt om in slechts vijf maanden tijd ambities te formuleren, samenwerkingen te smeden én te komen tot concrete projecten.

Oud-gemeenteraadslid van Alkmaar, Rudmer Heerema, leverde een belangrijke bijdrage aan het Alkmaars Sportakkoord (foto: aangeleverd)

Een aantal projecten is ondanks de coronacrisis toch van de grond gekomen. Eén project, het voorzien van een hardloopparkoers in de Oudorperhout met een informatiebord, is zelfs al gerealiseerd; het werd vorige maand feestelijk geopend. Andere initiatieven vinden mogelijkheden, soms met enige vertraging, om in 2021 uitvoering te geven aan de plannen.

Om meer kinderen te laten voldoen aan de beweegrichtlijn kunnen zij eerdaags dankzij de samenwerking van vijf verschillende sportverenigingen kennismaken met deze sporten. Dit is de ‘SportXperience’. Het Centrum voor Jeugd en Gezin Alkmaar biedt in samenwerking met Sport-Z aan ouders van kinderen met een indicatie een programma om deze ouders meer in hun kracht te zetten. Een project van Moskee Bilal in samenwerking met drie andere organisaties krijgt tevens reeds vorm. Driss El Benissi van de moskee vertelde deze avond dat het niet alleen het doel is om de kinderen uit de buurt van de moskee meer te laten bewegen maar dat tevens oudere jeugd zal worden opgeleid om de sport- en spelactiviteiten in goede banen te leiden. Ook wordt er geëxperimenteerd met stoeptegelroutes waardoor iedere Alkmaarder over enige tijd wandelend kan genieten van mooie plekjes in de stad en haar wijken. De diversiteit van alle projecten laat de rijkdom aan initiatieven zien van het Maatschappelijk Sportakkoord Alkmaar.

De sportformateur, Ted van der Bruggen, hij leidde de avond van reboost, droeg het regiestokje over aan de vijf leden van een kernteam. Dit kernteam is samengesteld uit vertegenwoordigers uit de Alkmaarse sport en het maatschappelijk leven. Zij zullen het verloop van de projecten monitoren en deze indien nodig ondersteunen.

Cookieinstellingen