Door corona geplaagd AZ stunt in Napels: 0-1 overwinning op Napoli

NAPELS – AZ heeft voor een grote verrassing gezorgd door het Italiaanse Napoli met 0-1 te verslaan.  De ploeg van trainer Arne Slot, die voorafgaand aan de wedstrijd te maken kreeg met dertien coronabesmettingen, won door een doelpunt van Dani de Wit in de 56e minuut.

Dat de uitslag niet geheel conform de veldverhouding was is een understatement. Het grootste deel van de wedstrijd speelde zich af op de helft van de Alkmaarders, wat al in de eerste helft leidde tot de nodige kansen voor onder andere Matteo Politano, Dries Mertens en Victor Osimhen.

In de tweede helft herhaalde het eenrichtingsverkeer richting Bizot zich. Toch was het AZ dat na een uur spelen verrassend op voorsprong kwam. Danni de Wit schoot de bal achter Napoli-doelman op een voorzet van Jonas Svensson.

Napoli probeerde vervolgens met veel wissels alsnog een doelpunt te forceren. Het leidde tot nog enkele kansen, waaronder nog een vrije schop in de laatste minuut van de blessuretijd (4 minuten) op de rand van het strafshotgebied. Het bracht de Italianen echter niet meer langszij waardoor AZ de onverwachte eerste overwinning boekte in de groepsfase van het nieuwe Europa League-seizoen.