Drukwerk: afscheid nemen om terug te komen en daarna nooit meer weg te gaan

Drukwerk ontvangt een Gouden Plaat uit handen van André Hazes (1982)
Drukwerk ontvangt een Gouden Plaat uit handen van André Hazes (1982)
Foto: Wikipedia - nationaal Archief

Het Verhaal van de Dag neemt je vandaag 30 jaar mee terug in de tijd, naar 24 november 1990, toen de Harry Slinger met zijn groep Drukwerk in een uitverkochte Stadsschouwburg in Amsterdam zijn afscheidsconcert gaf.

(Bron: o.a. Wikipedia)

Drukwerk werd in 1978 opgericht door Harry Slinger, Ton Coster, Joop May en Hans Witteveen. Dat wil zeggen: de groep onder de naam Drukwerk. Want al eerder trad de band regelmatig op bij feesten en partijen onder de naam The Hot Papatoes Swingers.

Als Drukwerk scoorde de groep vooral in de eerste jaren verschillende hits, met als grootste succes de single ‘Je loog tegen mij’ waarmee ze in januari 1982 enkele weken op de eerste plaats stonden van de Top-40.

In de totaal 12 jaar dat Drukwerk op het podium stond maakte de groep acht albums en scoorde, behalve ‘Je Loog Tegen Mij’ nog 6 andere top tien hits, t.w. Wat Dom, Pappa, Schijn ’n lichtje op mij, Marianneke, Carolien en Hee Amsterdam.

Vanaf de tweede helft van de tachtiger jaren werd de aandacht voor Nederlandstalige muziek minder en wist Drukwerk ook geen hits meer te scoren. Dat leidde ertoe dat de groep in 1990 besloot om het doek te laten vallen. Wat nog volgde was een afscheidstour en de emotioneel geladen afscheidsavond in de Amsterdamse Stadsschouwburg. Een avond waarvoor de kaarten binnen één uur waren uitverkocht.

Zoals het echter met zoveel groepen en muzikanten gaat die afscheid nemen, na verloop van tijd gaat ’t toch weer kriebelen en staat men toch weer het podium op. Niet anders was dat het geval bij Drukwerk. Want weliswaar is de samenstelling van de groep herhaaldelijk gewijzigd, Harry Slinger blijft muzikaal actief met Drukwerk waar ook Harry’s zoon Bram nu deel van uitmaakt.

In 2013, drieëntwintig jaar na het ‘afscheidsconcert’, maakte Drukwerk zelfs weer een nieuw album: ‘Tegen beter weten in’.

Als we rekenen vanaf het echte beging dat bestaat Drukwerk inmiddels dus al 42 jaar. Je zou het een muzikale Marathon kunnen noemen, want nog altijd timmert Drukwerk aan de weg. Nou ja, ‘aan de weg’ is op dit moment, in coronatijd,  niet echt aan de orde. Ook Harry Slinger behoort inmiddels tot de ‘risicogroep’ en blijft lekker binnen. Maar dat weerhoudt hem niet van het maken van muziek. Zo bleek afgelopen juni, toen hij met zijn muziekvrienden George Menkveld (cajon), Bas Kors (gitaar), Bram Slinger (piano) en Erik Bes (bas) een 11 minuten durend concertje verzorgde vanuit zijn woonkamer.

Conclusie 30 jaar na hun afscheidsconcert: afscheid nemen bestaat niet, zeker niet voor Harry Slinger en Drukwerk.

Cookieinstellingen