‘Michelle’ telde voor twee

Foto: Pixabay/Wikipedia

Vandaag 55 jaar geleden, op 12 februari 1966, bereikte het door Paul McCartney geschreven ‘Michelle’ de eerste plaats van de Nederlandse Top-40, dit in navolging van Engeland, waar het nummer al op 29 januari de koppositie innam van de UK Singles Chart. Bijzonderheid: het nummer was in Nederland zowel door The Overlanders als door The Beatles uitgebracht.

Competitievervalsing
Het lijkt een beetje op competitievervalsing: twee groepen die nagenoeg gelijktijdig hetzelfde nummer uitbrengen en waarvan de verkopen bij elkaar worden opgeteld. Het gebeurde bij het nummer ‘Michelle’, geschreven door Paul McCartney voor het Beatle-album Rubber Soul. Overigens was Nederland het enige land waar van een ‘dubbel-uitgave’ van ‘Michelle’ sprake was.

Lennon’s veto
Het was aanvankelijk de bedoeling dat het nummer door The Beatles op single zou worden uitgebracht. John Lennon sprak hiertegen echter zijn veto uit. De reden waarom hij fel gekant was tegen een singleversie is nooit echt duidelijk geworden, maar het vermoeden is dat Lennon angst had dat McCartney te veel het imago zou krijgen als dè singleschrijver van The Beatles, en hij daarmee in de schaduw zou komen te staan. Het veto van Lennon was de reden dat het nummer werd doorgegeven aan The Overlanders, die dankbaar gebruik maakten van deze geste en drie weken lang de top van de hitlijsten pakte.

The Overlanders
Toen The Overlanders ook in Nederland aan een niet te stuiten opmars begonnen besloot platenmaatschappij Parlophone om in allerijl alsnog de versie van The Beatles zelf als single uit te brengen. Vanaf dat moment is iedereen een beetje de tel kwijtgeraakt. De twee ‘Michelle’-uitvoeringen bereikten op 12 februari 1966 in Nederland ‘gezamenlijk de eerste plaats van de Top-40 en bleven daar 5 weken staan. Nooit is duidelijk geworden welke van de twee versies het meest is verkocht.

Eendagsvlieg
Dat Paul McCartney’s imago als tekstschrijver niets inboette door het niet uitbrengen ‘Michelle’ op single (behalve dan in Nederland) heeft de geschiedenis bewezen. ‘Michelle’ werd een ongekende wereldhit die nagenoeg iedereen direct koppelt aan McCartney, terwijl The Overlanders ver zijn weggezakt in het collectieve geheugen. Dat heeft ook alles te maken met het feit dat deze Engelse popgroep een karakteristiek voorbeeld bleek van een eendagsvlieg, want na ‘Michelle’ is er nauwelijks meer iets vernomen van Paul Arnold, Peter Bartholomew, Laurie Mason, David Walsh en Tony Widlake.

The White House
In 1966 werd ‘Michelle’ onderscheiden met een Grammy Award als “Song of the Year” en met de Ivor Novello Award als “Most Performed Work Of The Year”. En ook groide het nummer uit tot een van de meest op het podium uitgevoerde composities aller tijden (42e plaats volgens de BMI – Broadcast Music Inc.)

Na de Beatle-periode maakte ‘Michelle’ een vast onderdeel uit van de live-optredens van Paul McCartney, ook bij zijn optreden in The Eastroom van het Witte Huis in aanwezigheid van President Barack Obama en zijn vrouw… Michelle.

Cookieinstellingen