Alkmaar in de zon op een terras

Foto: Wim Meijer Fotografie

Maandenlang hebben we uitgekeken naar het moment dat ’t weer zou mogen: heerlijk genieten van een drankje en een hapje op een zonovergoten terras. Vandaag was het eindelijk zover.

Om klokslag twaalf uur, terwijl het dozijn slagen klonken uit de Waagtoren en de Grote Kerk,  zetten alle horecaondernemers in de Kaasstad hun terras weer open. Niet voor niets, want met name op het Waagplein ontwikkelde zich al rond kwart voor twaalf een flinke rij mensen die snakten naar dat ‘eerste rondje’.Een mooiere herstart was nauwelijks denkbaar, want de weergoden zorgden ervoor dat deze eerste terrasdag meteen zonovergoten was met een heerlijk temperatuurtje van een graad of 15 en nauwelijks wind. Gedroomde omstandigheden voor een koud pilsje of een smakelijke Sauvignon Blanc. Over de opening van de terrassen, en ook over de andere versoepelingen van de coronamaatregelen die vandaag ingingen, is de laatste week heel wat gediscussieerd. Zeker na de Koningsdag van gisteren, waarbij de regels nogal massaal werden overtreden, was er toch wel wat twijfel over hoe verantwoord die versoepelingen zouden zijn. Bij de horecaondernemers was er echter alleen maar zekerheid. Zekerheid over het feit dat zij juist een deel van de oplossing zijn in plaats van een risico. Juist het goed reguleren van het terrasbezoek voorkomt volgens hen overlast en samenscholing op andere plekken in de stad.

De praktijk zal ’t leren. Zeker is in ieder geval dat het er in het eerste terrasuur deze dag allemaal heel gestructureerd uitzag met bovenal: alleen maar blije gezichten, zoals bijgaande foto’s bewijzen.

Reacties

Cookieinstellingen