De schemerlamp van de Ringersfabriek; bijzonder hoorspel over Ringers

Foto: Wim Meijer Fotografie

Iedereen in Alkmaar kent de Ringersfabriek, Op basis van verhalen van oudere Alkmaarders ontwikkelt het ABC-Huis, i.s.m. met Regionaal Archief en het Stedelijk Museum een hoorspelserie onder leiding van regisseur Joke Houtkooper. Vanwege de verbouwing van het complex is er een speciale aflevering gemaakt over de voormalige Ringersfabriek, gratis te beluisteren via website, iTunes of Spotify.

De erven van Ringers maar ook de heren Okhuijzen en Busselaar, twee werknemers die na de oorlog bij de fabriek werkten zijn uitgebreid geïnterviewd en hun bijzondere verhalen komen tot leven in het hoorpel. Houtkooper: “De beide vaders van Okhuizen en Busselaar werkten in deze periode ook in de fabriek. De oudere Okhuijzen was chocolatier en heeft ruim 40 jaar voor de Ringerfabriek gewerkt en de oudere Busselaar werkte op de machine afdeling. Uit het interview met de kleindochter van Theo Ringers kwam naar voren dat ook hij echt de fabriek groot gemaakt heeft en zorg heeft gedragen voor de werknemers bij Ringers. Ik vond het mooi dat ze dat zo benadrukte”.

Oprichter Hendrik Ringers ging in 1901 naar Zwitserland. Hij was toen 21 jaar en wilde chocolade maken. Hij kwam terecht bij de beroemde chocoladefabrikant Cailler en zag daar dat ze veel chocolade aan Nederland verkochten. Zijn vader, een aannemer, bouwde een pakhuis, aan het Varnebroek voor hem. De zaken gingen goed, vooral toen broer Theo binnen het bedrijf de financiële man werd.  Het pand aan het Varnebroek werd al snel te klein en in 1920 waren de broers in staat om een fabriek in Rotterdam te kopen. Daar gingen de zaken geweldig, dus na een tijdje werd ook die fabriek weer te klein. De vader van Hendrik en Theo Ringers besloot toen om een stuk grond op de Noorderkade te kopen en bouwde daar het huidige pand, de Ringersfabriek. Na de oorlog werd de fabriek in Rotterdam afgestoten en werd de chocoladefabriek definitief in Alkmaar gevestigd.

Houtkooper: “Wanneer we de persoonlijke verhalen vertalen naar korte scrips proberen we zo trouw mogelijk te zijn aan hetgeen ons is verteld maar we willen tegelijkertijd ook de mensen een belevenis bieden door het gebruik van acteurs en geluiden. Bij het luisteren naar het hoorspel word je als het ware de fabriek ingezogen”.

In het hoorspel kunt u o.a. horen hoe Henrik Ringers de zaken nog steeds naar zijn hand zet en hoe bij de viering van het 40-jarig jubileum van de oude Okhuijzen zijn echtgenote een schemerlamp cadeau krijgt.

Voor volgende hoorspelen is Artiance op zoek naar verhalen over bijzonder plekken en mensen in Alkmaar o.a. over het zwembad “De Overdekte”. Indien u een bijzonder verhaal heeft mail dan naar Ria de Ridder ([email protected])

Reacties

Cookieinstellingen