Alkmaar biedt podium voor portretten over doorbreken huiselijk geweld

Foto: Gemeente Alkmaar

Geweld hoort nergens thuis. Ook niet in Alkmaar. Die boodschap wordt sinds vandaag, dinsdag 13 juli, verbeeld met een expositie op het Canadaplein. Uitgangspunt en titel hiervan is ‘Wij… doorbreken de cirkel van geweld’.

(bron: Gemeente Alkmaar)

Hiermee maakt Stichting Open huiselijk geweld en kindermishandeling bespreekbaar. De buitenexpositie is van 13 juli tot 3 augustus vrij toegankelijk en tevens online te bekijken via www.stichtingopenmind.nl/wij.

Cijfers huiselijk geweld
In Nederland zijn in de afgelopen 5 jaar 747.000 mensen van 18 jaar of ouder slachtoffer geweest van minstens één incident van fysiek en/of seksueel geweld. Dit betreft 5,5% van de volwassenen in Nederland. Het gaat hierbij om geweld dat werd gepleegd door iemand uit de (brede) huiselijke kring, zoals een (ex)partner of huisvrienden (Bron: WODC prevalentie onderzoek 2019). Deze cijfers tonen aan dat het één van de grootste maatschappelijke problemen binnen onze samenleving is. Het gebeurt veelal niet in de openbaarheid en er is een hoog percentage herhaling of terugval.

De mobiele expositie ‘Wij… doorbreken de cirkel van geweld’ is deze maanden te zien in verschillende Noord-Hollandse gemeentes, waaronder Hoorn en Den Helder. En sinds vandaag op het Canadaplein te Alkmaar.

Indringende verhalen
Huiselijk geweld en kindermishandeling bespreekbaar maken en de taboes daarom heen doorbreken is één van de lastigste opgaven die het landelijke en regionale programma Geweld hoort nergens thuis (GHNT) heeft. De expositie is onderdeel van het actieprogramma. WIJ…doorbreken de cirkel van geweld maakt met behulp van krachtige en persoonlijke portretten en de daarbij behorende verhalen duidelijk dat huiselijk geweld en kindermishandeling overal voor kunnen komen én te doorbreken is. U, jij, wij kunnen iets doen en er mede voor zorgen dat de eerste stappen worden gezet om de cirkel van geweld te doorbreken. WIJ…geeft inzichten en voorbeelden welk effect het doorbreken van geweld heeft. De portretten zijn gebundeld in een reizende multimediale buiten- en binnen-expositie, een magazine en film en podcasts die ook via een QR code op de expo en in het magazine te bekijken en te beluisteren zijn.

Start het gesprek
Problemen en gevolgen achter de voordeur komen meestal niet naar buiten. Mensen die vermoeden dat er iets speelt, twijfelen vaak of het wel klopt, waardoor zij minder snel het gesprek starten. Terwijl dat juist zo belangrijk is. Een kort gesprek, een opmerking, een gebaar of de simpele vraag heeft al impact om de cirkel te doorbreken: ‘Gaat het goed met je of wat kan ik voor je doen?’.

Wethouder Elly Konijn-Vermaas: “Problemen en gevolgen achter de voordeur komen meestal niet naar buiten. Maar de cijfers liegen er niet om. Daarom is het zo belangrijk dat we erkennen dat geweld in huis en kindermishandeling bestaan. En dat we, bij een vermoeden van huiselijk geweld, dat gesprek aan gaan. Want één vraag kan al iets in beweging zetten om de cirkel te doorbreken”.

Reacties