Emiel Roemer opent eerste en enige Alkmaarse Kaasmarkt van 2021

Foto: Wim Meijer Fotografie

Op de dag dat Emiel Roemer door Provinciale Staten van Limburg werd voorgedragen als nieuwe Commissaris van de Koning van de zuidelijke provincie beleefde hij zelf een cultureel dagje op de enige Kaasmarkt dit jaar in Alkmaar, waarvoor de voormalig waarnemend burgemeester van de kaasstad tevens de bel mocht luiden ten teken van de opening van de ‘handel’.

Als burgemeester van Alkmaar, precies in coronatijd, mocht hij nooit de kaasmarkt meebeleven. Maar liefst 2 complete seizoenen werd de Kaasmarkt niet gehouden. Vandaar dat Emiel Roemer nu, op de enige kaasmarkt van 2021, alsnog zijn kans kreeg.En die kans greep hij met beide handen aan. Even voor 10.00 uur werd hij, samen met locoburgemeester Pieter Dijkman en wethouder Elly Konijn-Vermaas per koets op het Waagplein binnengehaald, waarna hij welkom werd geheten door Kaasvader Willem Borst en het voltallige Alkmaarse KaasdragersGilde, dat helemaal op scherp stond om eindelijk weer helemaal lós te kunnen gaan met de berries.De voormalig waarnemend burgemeester van Alkmaar en toekomstig Commissaris van de Koning in Limburg ging deze ochtend voor het ‘volle pakket’. Dat betekende: na het luiden van de bel, eerst het keuren en proeven van de kazen onder de deskundige leiding van de keurmeesters.

Na het keuren volgde het traditionele en onvermijdelijke rondje over het Waagplein op de berrie, waarna hij in de huid mocht kruipen van de kaasdragers door ook zelf een berrie met kazen naar de weegschaal te dragen.Zowel voor Alkmaar als voor Emiel Roemer was deze vrijdag 1 oktober 2021 een gedenkwaardige dag. Voor Alkmaar, omdat het voor de eerste keer was in 2 jaar dat er weer een Kaasmarkt werd gehouden, waardoor de markt ook een hoog reünie-gehalte kende. En voor Emiel Roemer, omdat hij precies op deze dag werd voorgedragen als nieuwe Commissaris van de Koning in Limburg.

Voor dit jaar was deze eerste Kaasmarkt ook meteen de laatste. Ervan uitgaande dat volgend jaar corona geen spelbreker meer zal zijn gaat het nieuwe seizoen van  Kaasmarkten weer van start op 2 april 2022.

Hieronder een uitgebreide foto-impressie van de eerste en laatste Alkmaarse Kaasmarkt van 2022

Reacties

Cookieinstellingen