Onderstel ‘stopcontact op zee’ van TenneT uit Vlissingen overgebracht naar eindbestemming voor  kust Egmond

Foto: TenneT

Twee weken na de succesvolle load out, heeft het stalen onderstel voor het platform Hollandse Kust (noord) gisteren de werf van Heerema Fabrication Group in Vlissingen-Oost verlaten en is naar zijn plek gebracht op ruim 18 kilometer voor de kust van Egmond. Via dit ‘stopcontact op zee’ brengt TenneT vanaf 2023 duurzame windenergie aan land.

Tien maanden na de start van de bouw werd de grote gele draagconstructie (45 meter hoog, met een gewicht van zo’n 2.100 ton) eerder deze maand al op een drijvend ponton geplaatst. Voor dit fraaie staaltje Vlissings maakte gisteren eindelijk de reis richting de standplaats voor de kust van Noord-Holland.Stopcontact op zee
De komende jaren sluit TenneT de windparken op zee aan op het elektriciteitsnet op land, zodat de opgewekte energie kan worden gebruikt. Op het onderstel voor het platform Hollandse Kust (noord) wordt volgend jaar de kant-en-klare bovenbouw geplaatst. Vanaf 2023 is het platform gereed en brengt TenneT met dit ‘stopcontact op zee’700 megawatt duurzame windenergie aan land.

Aanjager
Voor het verduurzamen van onze elektriciteitsproductie is windenergie van de Noordzee één van de belangrijkste pijlers. Als aanjager in de energietransitie sluit TenneT voor 2030 ruim 11 gigawatt energie aan voor de Nederlandse kust. Daarmee kun je zowel de industrie als miljoenen huishoudens voorzien van duurzame energie. Daarna zal windenergie vooral op zee nog verder groeien, zodat we daarmee in 2050 in bijna de helft van de totale Nederlandse elektriciteitsbehoefte kunnen voorzien.

Start bouw (west Alpha)
Volgend op de aanbesteding voor Hollandse Kust (noord) tekende de combinatie EQUANS (voorheen ENGIE Fabricom)/Smulders vorig jaar ook het contract voor de bouw en installatie van het offshore transformatorstation(west Alpha). “De assemblagehal bij Heerema begint zich inmiddels al te vullen met de prefab-delen voor (west Alpha). Daar gaan we nu mee aan de slag”, zo liet Guus Siteur als projectleider namens TenneT eerder al weten.

Met het uitvaren en plaatsen van het onderstel is opnieuw een belangrijke stap gezet in de overgang naar duurzame energie.

Foto: Chris Pennarts
Cookieinstellingen