Omgeving AZ-stadion deze maand veiligheidsrisicogebied na bestorming hooligans

Foto: Wim Meijer Fotografie

Deze hele maand december geldt de ruimte rondom het AZ-stadion in Alkmaar als veiligheidsrisicogebied. Dit betekent dat de politie preventief mag fouilleren op bepaalde tijdstippen. De aanleiding is de ongeregeldheden tijdens de laatste thuiswedstrijd en de dreiging van de aanwezigheid van zwaar vuurwerk.

(bronnen: NH Nieuws / Gemeente Alkmaar)

Dit meldt gemeente Alkmaar vandaag. Politie en OM zijn een strafrechtelijk onderzoek gestart naar het voorval van 20 november bij de wedstrijd AZ – NEC. Supporters mogen vanwege coronamaatregelen niet bij wedstrijden zijn, maar een aantal van het stormden die avond toch naar binnen.

Volgens de zogenaamde voetbalvoerhoek (burgemeester, Openbaar Ministerie, politie en AZ) had dit grote impact op personeel. De nu genomen maatregelen, dus de aanwijzing van de omgeving van het stadion als veiligheidsrisicogebied, gelden rond de thuiswedstrijden van AZ. Voor nu staan die gepland op 2 december, 5 december en 9 december.

Er is volgens de vierhoek deze maand nadrukkelijk aandacht voor de zorgen over het gevaar dat zwaar – illegaal – vuurwerk. De maatregelen zijn van kracht van van 2 december 2021, 16.00 uur tot en met 31 december 2021, 23.59 uur.

Het gebied (zie kaartje) bestrijkt dus de parkeerplaatsen rondom het stadion, maar ook die aan de andere kant van de snelweg en een deel van het industrieterrein. Ook zijn bepaalde straten van de Alkmaarse wijk Kooimeer meegenomen.

Direct na de ongeregeldheden vorige maand is in de voetbalvierhoek (burgemeester, Openbaar Ministerie, politie en AZ) de problematiek besproken. Zij gaan de komende tijd samen optrekken tegen groeiend voetbalgeweld, dat de laatste tijd in meerdere stadions in Nederland plaatsvond.

Reacties

Cookieinstellingen