Hotel California al 45 jaar onverslijtbaar

Vandaag 45 jaar geleden, op 15 januari 1977, bereikte het album Hotel California van The Eagles de eerste plaats van zowel de Amerikaanse Album-Top-100 als de Nederland albumlijst. Het was een begin van een zegetocht van de muzikale creatie van The Eagles, en met name die van drummer en voorzanger Don Henley, die (mede) verantwoordelijk was voor maar liefst 7 van de 9 nummers op het album.

(tekst: Wim Meijer)

Top-2000
Hoe lang die zegetocht van Hotel California nog zal duren valt niet te voorspellen. Nu, 45 jaar later, is deze in ieder geval nog lang niet voorbij, zo bleek ook weer afgelopen december toen de titelsong van dit legendarische opnieuw in de absolute top stond van de Top-2000 aller tijden, dit keer op een 4e plaats, even uit de top-3 gestoten door A Whiter Shade Of Pale van Procol Harum. Dat heeft alles te maken met het Peter R. de Vries – effect, maar het ligt voor de hand dat eind 2022 Hotel California ‘gewoon’ weer in de top-3 staat. En, wie zal ’t zeggen, misschien wel weer op de eerste plaats, wat ook al gebeurde in 2010 en 2014.

Begin van het einde
Met een verblijf van 7 weken op de eerste plaats van de Album-Top-100, een verkoop van 32 miljoen albums, twee Grammy Awards voor “Record of the year” en voor “Best arrangement for voices” en drie hitsingles op de eerste plaats van The Billboard Hot 100 (‘Hotel California’,  ‘Life In The Fast Lane’ en ‘New Kid In Town’) werd Hotel Califonia het meest succesvolle album van de Amerikaanse countryrock band. Het vormde echter ook de inleiding tot het voorlopige einde van de band.

Hieronder misschien wel de allermooiste versie ooit van Hotel California, gepeeld tijdens de Farewell 1 Tour, Live from Melbourne 2004 voorafgegaan door een fantastische trompetsolo: 

Breakup en comeback
De twee jaar durende wereldwijde Hotel California Tour met het vele reizen en leven in hotelkamers werd voor bandlid Randy Meisner teveel, waardoor hij besloot om uit de groep te stappen. En ook onder de andere leden namen de spanningen toe, wat uiteindelijk leide tot de ‘breakup’ in 1980. Het zou 14 jaar duren, voordat de heren weer tot elkaar kwamen en de wereld verraste met het live-album ‘Hell Freezes Over’ en een daaraan gekoppelde tour. Het zou echter nog 13 jaar duren, tot 2007, voordat er weer een nieuw studioalbum van de Eagles verscheen: Long Road Out of Eden. Maar liefst 6 jaar was eraan gewerkt, maar het resultaat mocht er zijn: 7x platina, 2 Grammy Awards en een 1e plaats in de Album Top 100.

Het album zou wel het laatste studio-album worden van The Eagles. Wel gingen er in 2015 nog geruchten dat The Eagles de studio weer in waren gedoken voor het opnemen van een ‘back-to-the-roots’-album. Dat dat er nooit meer kwam zal alles te maken hebben gehad met het overlijden van Glenn Frey op 18 januari 2016.

New Kid in Town met vocals van de op 18 januari 2016 overleden John Frey

Opnieuw on tour: dit jaar ook in het Gelredome in Arnhem
Hoewel de groep toen aankondigde dat de Eagles, zonder Glenn Frey nooit meer live zouden optreden kwam men daar toch alweer snel op terug. En nu, zes jaar verder, staat de groep zelfs aan de vooravond van een grote Tour met veel optredens in Amerika, maar ook in Engeland, Ierland  en in het Gelredome in Arnhem op vrijdag 17 juni a.s. Tijdens deze tour is de plek van Glen Frey ingenomen door diens zoon Deacon Frey.

Tijdens deze tournee waarin het vijftig jarig jubileum van de band wordt gevierd, spelen The Eagles het complete album Hotel California en verder klassiekers uit hun gehele carrière.
Het blijft natuurlijk even de vraag of corona nog roet in het eten kan gooien, maar laten we daar even niet vanuit gaan.

Reacties

Cookieinstellingen