112

Politie vindt dode en verwaarloosde dode Schotse Hooglanders op erf veehouder

Foto: Politie

Op het erf van een Noord-Hollandse veehouder zijn gisterochtend tijdens een controle zes dode Schotse Hooglanders aangetroffen. Drie dieren waren er zo slecht aan toe dat ze onmiddellijk uit hun lijden zijn verlost. Zeven soortgenoten zijn door de Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit (NVWA) en de dierenpolitie in beslag genomen en op een veilige plek ondergebracht.

(bronnen: Politie / NH nieuws)

Ernstig verwaarloosd
Toen de dierenpolitie en de NVWA donderdagochtend op een adres in Noord-Holland op het terrein de controle wilden uitvoeren, dachten de aanwezige mensen op het terrein dat zij hen de toegang konden weigeren. Overheidsdiensten mogen op basis van de Wet Dieren alle plaatsen betreden. De inspecteurs van de NVWA en de politie zijn het terrein opgegaan en troffen hier een aantal dieren aan die ernstig verwaarloosd waren.

Op het terrein werd geconstateerd dat de leefomstandigheden van de dieren ernstig te wensen overliet. Vele dieren stonden tot aan de knieƫn in de uitwerpselen en/of de modder en er was geen tot weinig voer en water beschikbaar.

Drie koeien waren ernstig verzwakt en/of ziek en een van hen lag tussen de kadavers in. Omdat de drie koeien er zo slecht aan toe waren, moest de dierenarts ze ter plekke laten inslapen. Tussen de levende koeien werden 6 kadavers van koeien aangetroffen.

7 Koeien elders ondergebracht
Zeven koeien werden in beslag genomen door de NVWA. Zij zijn door de dierenarts onderzocht, bleken ernstig verzwakt en werden overgebracht naar een adres waar zij de verzorging krijgen, die ze hard nodig hebben.

Processen-verbaal opgemaakt
De NVWA en de politie hebben meerdere processen-verbaal opgemaakt tegen de eigenaren van deze dieren; het onthouden van de nodige zorg aan dieren is een misdrijf.

Reacties

Cookieinstellingen