Handhaving dreigt voor kapsalons in theaters en sportscholen in musea

Foto: Kapsalon theater

“Wij zullen op eenzelfde manier handhaven als wij zaterdag deden toen de horeca actievoerde. We gaan het niet gedogen, niet toestaan, maar met gezond verstand handhaving inzetten.”

(bron: NH Nieuws)

Burgemeesters in Noord-Holland hebben laten weten vandaag te gaan handhaven bij het aangekondigde ludieke protest van de cultuursector. Verschillende theaters zullen worden omgedoopt tot kapsalon en in een aantal musea kan worden gesport. Wel is duidelijk dat de ene gemeente ‘handhavender’ optreedt dan de andere.

In Alkmaar zal burgemeester Schouten op dezelfde manier handhaven als bij het protest van de horeca afgelopen zaterdag. Dat betekent: eerst praten, dan waarschuwen en pas op het laatst sancties treffen. “Ik heb echt begrip voor de nood van de cultuursector. En dan met name voor de makers, de zzp’ers die het echt op eigen kracht moeten doen”, aldus de Alkmaarse burgemeester.

Toch zal de gemeente het protest niet gedogen: “Wat niet mag, mag niet.” De burgemeester vervolgt: “Culturele instellingen mogen op dit moment niet de deuren openen. Dit betekent dat wij op eenzelfde manier zullen handhaven als wij zaterdag deden toen de horeca actievoerde. We gaan het niet gedogen, niet toestaan, maar met gezond verstand handhaving inzetten.”

Haarlem houdt ’t bij waarschuwen
De burgemeesters van Haarlem (Jos Wienen) en Haarlemmermeer (Marianne Schuurmans) geven in het Haarlems Dagblad aan op dezelfde manier met de regels om te gaan. Een woordvoerder van Wienen zegt dat de burgemeester morgen door middel van een waarschuwing zal sommeren om op een bepaalde tijd dicht te zijn.

Amsterdam gaat handhaven
De Amsterdamse burgemeester Halsema stuurde gistermiddag een brief aan de culturele instellingen met daarin de mededeling dat de coronamaatregelen niet voor niets zijn. “Die heeft het college te handhaven. Dit betekent dat u handhaving kunt verwachten indien u uw voornemen doorzet.” Wel geeft Halsema aan dat de culturele sector belangrijk is voor de stad en dat een andere demonstratie wel wordt gefaciliteerd, als die binnen de regels valt.

Cookieinstellingen