55+

Hoeveel bomen zijn er nodig voor de zuurstof van 1 mensenleven?

Foto: Charles Duijff

Bomen zijn onze natuurlijke zuurstofleveranciers en stofzuigers van onze planeet.  Ze absorberen schadelijke verontreinigende stoffen en geven schone zuurstof af om te ademen. Een boom heeft het vermogen om schadelijke gassen zoals kooldioxide te verwijderen, waardoor de lucht die we inademen gezonder wordt.

Het bovenstaande om maar eens wat te noemen!  Een internationaal gegeven dus, en een zeer actueel onderwerp in relatie tot aandacht voor optimaal groene inrichting van de infrastructuur van iedere gemeente, van elke wooneenheid!

Deze week is het in volle hevigheid losgebarsten: de reuring rondom ecologie, de handen uit de mouwen steken en met name de meebomen.nu actie. Die actie begint op 4 en 5 november maar krijgt deze maand al een escalatie van acties en aankondigingen te verwerken!

Hoeveel bomen zijn er nodig voor de zuurstof van 1 mensenleven?

 

Klimaatburgemeester Haarlemmermeer:

Bomenfestival

Na de opening vorige week door de minister volgde deze week een bomenfestival.

Bijna alles is bijzonder aan dit festival: allereerst de locatie: die werd gratis ter beschikking gesteld door Landal in recreatiepark Rabbit Hill. Afgelopen jaar hebben we wederzijds kennis gemaakt en dat is in 3 Landal vakantieparken zo goed bevallen dat we dit seizoen in 20 Landalparken mee kunnen doen aan het beheer. Die parken van elk 20- 40 ha groot staan vol met bijzondere en gewenste boomsoorten zoals tamme kastanje en walnoot. Op 19 en 20 november gaan we proberen tegelijkertijd in 20 parken tienduizenden boompjes te oogsten zodat we meteen op 27 november al massaal een leuke mix uit kunnen delen. De eerste dag van het festival was gericht op professionals, van groenbeheer, terreinbeheerder tot eigenaren. Die hebben vaak koudwatervrees om ’vreemden’ en vrijwilligers op hun terrein toe te laten. Deze dag hebben we er tientallen kunnen laten zien en overtuigen van het feit dat we een betrouwbare en productieve partner zijn, dat we al meer dan 20 jaar ervaring hebben en dat we niet op geld uit zijn maar op wederzijds respect en kwaliteit. Het meerbomen.nu team mocht overnachten in Rabbit Hill.

Op zaterdag 8 oktober was de dag gericht op vrijwilligers en dan die vrijwilligers die meer willen dan alleen een dagje meedoen. De organisatie draait nl vooral op de coördinatoren en oogstbegeleiders. Inmiddels zijn er 7 provinciale bomencoördinatoren, 3 personen op kantoor en daaromheen zoeken we 50-100 oogstbegeleiders die elke dag met groepen vrijwilligers 1.000 tot 5.000 boompjes kunnen verzamelen. Van de 60 mensen die zich voor deze dag meldden werden er 30 tot 40 zo enthousiast dat ze deze ruggengraad gaan versterken (foto).

Duurzame top 100 van Trouw:

Deze week was ook de ontknoping van de Duurzame top 100 van Trouw. Dit jaar was de 14e versie en sinds een jaar of 4 kiest Trouw geen ondernemers en politici meer, maar richt zich op de grass roots beweging en daar horen wij zeker bij.

Dus als MEERGroen stonden we er al een paar keer in : In 2019 op nr. 22, in 2020 op nr. 82 en deze week eindigden we samen met de meerbomen.nu.nu actie op nr. 26. Onze partner Caring Farmers eindigde op plek nr. 1 met name door hun creatieve en constructieve opstelling in de boerencrises.

Franke van de Laan

Stichting MEERGroen

Meerbomen.nu

 

Cookieinstellingen