Tweede verdachte liquidatieproces beschoten

Broer doodgeschoten.
Foto: commons.wikimedia.org

De Nederlander, die zaterdag in een restaurant in Panama-Stad van dichtbij werd neergeschoten, is Amsterdammer Sjaak B. Ruim een maand geleden werd Ali Akgün uit Alkmaar vermoord. Beiden zijn verdachte in het liquidatieproces Passage.

Dat heeft zijn advocaat Marnix van der Werf vandaag bevestigd. De 44-jarige B. staat te boek als wapenhandelaar. Het is onduidelijk wat zijn toestand is. Het ministerie van buitenlandse zaken spreekt berichten tegen dat de in Panama beschoten Nederlander zou zijn overleden. Van der Werf wil er niets over zeggen. Ook voor het overige onthoudt de raadsman zich van commentaar.

Istanbul

Het is de tweede keer in korte tijd dat twee mannen, die op vrije voeten zijn terwijl het hoger beroep van Passage volop draait, slachtoffer zijn geworden van vuurwapengeweld. Op 24 december had de Alkmaarse Turk Ali Akgün (40) de twijfelachtige primeur. Hij werd in Istanbul in zijn Bentley doodgeschoten. Volgens het openbaar ministerie zou hij opdrachtgever zijn van de moorden in het criminele circuit, zoals die van Kees Houtman in 2005.

Alkmaarse Ali is samen met Dino Soerel hoofdverdachte in de passage. Het OM had levenslang tegen A. geëist, maar de rechtbank sprak hem vrij. Hierna vertrok hij naar Turkije. Morgenvroeg om half tien staat zowel Sjaak B. als Ali op de rol voor het Amsterdamse gerechtshof, net als onder meer Soerel en de kroongetuigen Peter la Serpe en Fred Ros.

Lopende rechtszaken tegen mensen die overlijden, worden normaliter beëindigd. Doden kunnen nu eenmaal niet worden berecht. Nico Meijering, de raadsman van Akgün, heeft ruim een week geleden echter gevraagd aan het hof om wel een oordeel over zijn cliënt uit te spreken. Met name de familie van de vermoorde zou daarop aandringen, omdat men overtuigd is van zijn onschuld. Akgün heeft zelf altijd gezegd dat hij onschuldig is aan wat het OM hem ten laste legt. De belastende verklaringen van de kroongetuigen zouden eveneens onwaar en onjuist zijn.

Istanbul, waar Akgün werd vermoord.
Istanbul, waar Akgün werd vermoord.

Beveiligd

Saillant detail is het Passageproces zich niet afspeelt in het nieuwe paleis van justitie aan het IJdock in Amsterdam, maar in het streng beveiligde justitiecomplex op Schiphol, gelegen aan de Duizendbladweg in Badhoevedorp. In eerste aanleg zetelde de Amsterdamse rechtbank evenmin in het ‘eigen’ gebouw aan de Parnassusweg. ‘De bunker’ in Osdorp moest gevaren voor alle betrokken partijen buitensluiten.

 

Reacties

Cookieinstellingen