REGIO: Walrus aangetroffen op strand van Petten

Foto: Pixabay

PETTEN – Op het strand van Petten is in de nacht van zaterdag op zondag een walrus aangetroffen. Het dier leek volgens Zeehondencentrum Pieterburen in goede conditie. De walrus is inmiddels weer zelf terug de zee in gegaan. Mocht het dier, dat van het centrum de naam Thor heeft gekregen, weer worden gezien, dan wordt opgeroepen hem ruimte te geven en er melding van te maken bij het Zeehondencentrum.

Zeehondenwachters van het centrum hebben het dier in de nacht van zaterdag op zondag in de gaten gehouden. Het lijkt te gaan om een jongvolwassen mannetje, dat in goede conditie verkeert. “Als hij maar met rust wordt gelaten, gaat hij het wel redden”, aldus een woordvoerder van het centrum.

Vorige zomer deed ook een walrus de Nederlandse wateren aan, een vrouwtje dat Freya werd genoemd. Ze gebruikte toen onder meer een Nederlandse onderzeeër van de Walrusklasse om uit te rusten. Freya zwierf destijds maandenlang door de Waddenzee en kwam uiteindelijk uit in Noorwegen.

In Oslo werd het dier van ruim 600 kilo een zomerattractie, en permanent belaagd door nieuwsgierige mensen die daardoor volgens de autoriteiten gevaar liepen. Het roofdier klom in een fjord bij Oslo op bootjes. Freya zelf zou de belangstelling als stressvol hebben ervaren. Alle opties zijn zorgvuldig onderzocht, maar omdat het welzijn van het dier niet kon worden gegarandeerd, werd ze door de autoriteiten afgemaakt.

Waarom walrussen het de laatste jaren zuidelijker opzoeken, is volgens het Zeehondencentrum niet duidelijk. “In dezelfde periode dat Freya in de Waddenzee zwom, deed ook een walrus de Ierse en Schotse wateren aan. Dit dier plakte er zelfs een uitstapje naar Spanje en terug aan vast”, aldus het centrum.

Het centrum concludeert dat het wellicht een normalere verschijning aan onze kusten wordt. Het centrum acht het onwaarschijnlijk dat het deze dieren zal opvangen. In het verleden deed het Zeehondencentrum een keer een opvangpoging van een walrus. “Maar dat bleek geen doen met een dier van honderden kilo’s zwaar.” Wel kan het centrum zorgen voor deskundigen die het dier observeren en daarom blijft melding doen gewenst als zo’n dier hier ergens opduikt.

Reacties

Cookieinstellingen