Abdi Nageeye derde in marathon New York

NEW YORK – De Nederlandse atleet van Somalische afkomst Abdi Nageeye heeft zijn beste prestatie ooit geleverd in een major marathon. De winnaar van olympisch zilver eindigde als derde in de beroemde marathon van New York. Hij liep een tijd van 2.10.31.

De 33-jarige Nederlander moest in een moedig gelopen wedstrijd alleen de Keniaan Evans Chebet en de Ethiopiër Shura Kitata voor laten gaan. Chebet won de 42,195 kilometer door de ‘Big Apple’ in 2.08.41. Hij won dit voorjaar al de marathon van Boston. Kitata kwam in de laatste kilometers nog sterk opzetten, maar hij strandde op 13 seconden van de winnaar en werd tweede in 2.08.54.

Nageeye won dit voorjaar de marathon van Rotterdam in een Nederlands record van 2.04.56. Hij begon deze zomer als medaillekandidaat aan de marathon bij de WK in Eugene, maar kon daar de hoge verwachtingen niet waarmaken. Nageeye stapte uit in de laatste kilometer. Hij wilde in New York een gooi doen naar de zege, maar dat bleek te hoog gegrepen. Hij verbeterde zich wel ten opzichte van vorig jaar, toen hij vijfde werd in New York.

Bij de vrouwen ging de winst naar de Keniaanse Sharon Lokedi in 2.23.23. Ze bleef aan de finish Lonah Salpeter uit Israël zeven tellen voor (2.23.30). De Ethiopische wereldkampioene Gotytom Gebreslase kwam als derde over de finish in 2.23.39.