Ontslagrecht en seksueel overschrijdend gedrag op werkvloer

Foto: Weegschaal

‘Wat heb jij mooie billen in die broek’, zegt de teamleider tegen je wanneer je ‘s ochtends op kantoor verschijnt. Je voelt je er ongemakkelijk bij, maar je wilt dit niet laten merken. Met een bescheiden ‘dank je’ loop je snel voorbij hem. Het klinkt misschien als een onschuldig compliment, maar anno 2022 zijn dit opmerkingen die niet altijd een goede afloop kennen. Tegenwoordig is het namelijk zo dat zulk gedrag kan leiden tot ontslag. Het ontslagrecht kent duidelijke regels over seksueel overschrijdend gedrag en seksuele intimidatie. Waar ligt de grens op dit gebied?  

Seksueel overschrijdend gedrag is een reden voor ‘ontslag op staande voet’ in het ontslagrecht
Om een beter beeld te vormen wat wel toelaatbaar is en wat niet, moet er gekeken worden naar de regels in het ontslagrecht. In het ontslagrecht staan verschillende ‘ontslaggronden’ beschreven, op basis waarvan een werknemer ontslagen kan worden. In beginsel is het zo dat als één van die ontslaggronden volledig vervuld is, lees: voldragen, kan een ontslag worden uitgesproken. Een andere mogelijkheid is het ‘ontslag op staande voet’. Hierbij is de reden van het ontslag zo erg, dat een onmiddellijke beëindiging van het arbeidscontract gewenst is. In de meeste gevallen van seksuele intimidatie gaat het om ontslag op staande voet.

Wie spreekt de waarheid?
Jij besluit om de opmerking van de teamleider te melden bij je werkgever. Hierop besluit je werkgever om de teamleider per direct te ontslaan, ofwel ontslag op staande voet. Het is namelijk niet de eerste keer dat je werkgever zulke klachten ontvangt. De teamleider besluit om het ontslag aan te vechten, en dat recht heeft hij/zij ook. Vervolgens komen er tijdens de procedure in de rechtbank meerdere verhalen naar voren. Ook andere collega’s doen hun verhaal. De teamleider ontkent alle beschuldigingen. Wie spreekt er nu de waarheid? Om dat te bepalen moet er concreet bewijs op tafel komen. Het is in voornoemd voorbeeld aan de werkgever om dit te bewijzen.  

Bewijs geleverd: volgt nu ontslag volgens het ontslagrecht?
Het blijkt dat de werkgever voldoende bewijs heeft om de beschuldigingen te onderbouwen. Het is echter nog steeds geen gegeven dat de teamleider ontslagen wordt, want bij ontslag op staande voet moet er voldaan worden aan drie criteria. Ten eerste moet er een dringende reden zijn voor het ontslag.

Ten tweede moet het ontslag onverwijld zijn gegeven, dit betekent dat de werkgever gelijk na het voorval de teamleider heeft moeten ontslaan (zonder te wachten). En ten derde moet de teamleider aangesproken zijn op zijn gedrag of de consequenties weten van zijn gedrag. Tot slot houdt het ontslagrecht ook rekening met de persoonlijke omstandigheden van de ontslagene. Zaken die onder andere meegenomen worden zijn: leeftijd, trouw dienstverband, persoonlijke omstandigheden en het aantal voorafgaande voorvallen.

Waarschijnlijk niet ontslagen volgens het ontslagrecht
Passen wij al deze criteria toe op het voorbeeld hierboven, dan is de kans groot dat de teamleider niet ontslagen zou worden via ontslag op staande voet. Een ontslag via één van de andere ontslaggronden is eerder toepasbaar. Allereerst is de opmerking waarschijnlijk niet ‘dringend’ genoeg.

Bovendien had de werkgever in dit geval al één of meerdere waarschuwingen moeten hebben gegeven aan de teamleider, zodat hij/zij zijn/haar gedrag hierop kon aanpassen. Deed hij/zij dit niet en zijn de opmerkingen een stuk heftiger, dan is het hoogstwaarschijnlijk wél een ontslag op staande voet. Een ander voorbeeld voor ontslag op staande voet is wanneer de werknemer iemand ongevraagd heeft aangeraakt of gezoend.

Laat bovenstaand voorbeeld vooral een stukje bewustwording zijn, dat je oppast met wat je zegt tegen collega’s en klanten. Continue opmerkingen als ‘Wat heb jij mooie billen in die broek’ kunnen tegenwoordig niet meer. Voor je het weet word je hier echt voor ontslagen.

Cookieinstellingen