Maximale score Buurtbemiddeling

Buurtbemiddeling brengt rust in buurt terug.
Foto: commons.wikimedia.org

Het centrum voor criminaliteitspreventie en veiligheid (CCV) heeft Buurtbemiddeling Alkmaar beloond met het PLUS-certificaat. Hiermee haalde de gratis specialist in burenconflicten de maximale score in de landelijke kwaliteitstoets.

Ook de zusterorganisaties Buurtbemiddeling Heerhugowaard en Bergen scoorden zo hoog en ontvingen het gewilde certificaat. Nathalie Peters, projectleider van Buurtbemiddeling voor de gemeente Alkmaar, is namens haar collega’s vanzelfsprekend trots op deze speciale blijk van waardering. “Dit geeft aan dat we de werkwijze en methode van buurtbemiddeling uitstekend verwezenlijken en dat de resultaten goed zijn.”

Inwoners van de gemeenten Alkmaar, Heerhugowaard en Bergen kunnen al bijna vijf jaar gratis en veilig een beroep doen op Buurtbemiddeling bij burenoverlast. “De kracht van buurtbemiddeling zit hem vooral in het herstel van de communicatie tussen buren. Een burenruzie ontstaat vaak juist wanneer buren niet meer met elkaar in gesprek willen. Dit komt vooral door emoties, onbegrip en aannames die in de praktijk vaak niet eens kloppen.”

“Een bemiddelingsgesprek op neutraal terrein kan in zo’n geval uitkomst bieden.“ Tijdens zo’n gesprek krijgen beide buren ondersteuning van twee vrijwillige buurtbemiddelaars. Voorafgaand dit gesprek, krijgen beide buren eerst afzonderlijk een huisbezoek van de bemiddelaars, waarbij zij in de eigen veilige omgeving rustig kunnen vertellen wat er speelt.

Woningcorporaties

De gemeenten Alkmaar, Heerhugowaard en Bergen alsmede woningcorporaties Woonwaard, Kennemerwonen, Ymere en Van Alckmaer, zijn officiële partners en financiers van de buurtbemiddeling.

Het CCV in Utrecht noemt zich ‘een maatschappelijk betrokken partner voor iedereen die (beroepsmatig) bijdraagt aan een veiliger en leefbaarder Nederland. Of het nu gaat om preventie, handhaving of regelnaleving’.

Professionals, ondernemers en burgers kunnen van het CCV praktische hulp, van stappenplannen en webdossiers tot digitale tijdschriften en voorlichtingsmateriaal. ‘We leveren maatwerk om aanpakken te starten en projecten (door) te ontwikkelen’. Het CCV organiseert ook landelijke, regionale en lokale bijeenkomsten die kennis over veiligheid vergroten en (publiek–private) samenwerking bevorderen.

 

Reacties

Cookieinstellingen