Van ‘Puppy Love’ tot ‘Crazy Horses’

Foto: Wikipedia

Vandaag 50 jaar geleden, op 9 december 1972, kwam het nummer ‘Crazy Horses’ van The Osmonds binnen op de 13e plaats van de Top-40. Opeens leek Amerika’s ‘gedroomde gezinnetje’ met het imago van ‘Puppy Love’ en ‘Paper Roses’ volledig op hol geslagen.

(tekst: Wim Meijer)

Beeld klopt niet met geluid
Al bij het horen van de eerste tonen van Çrazy horses’ van The Osmonds bekroop mij het gevoel dat het beeld niet klopte met het geluid. Terwijl ik keek naar het gedroomde Amerikaanse gezinnetje bestaande uit vijf ‘engelenkoppies’,  werd er een geluid de ether ingeslingerd waarbij het glazuur bijna van mijn tanden barstte: een stampend rocknummer met gillende uithalen op gitaar en synthesizer en een quintet van rauwe strotten dat kon wedijveren met menig rockband uit diezelfde tijdsperiode.

Andy Williams
Waar waren ze gebleven: die vier lieve jongens met dat nòg lievere kleine broertje ‘Donny’ die jarenlang in de legendarische Andy Williams Show het Amerikaanse publiek vertederde? Jawel, ze waren er nog wel. Want al brulden de broertjes Osmond als hysterische leeuwen, zodra je je ogen open deed zag je nog steeds diezelfde lieve koppies. En ook al was Donny inmiddels 1.75 meter, nog altijd zou hij niet misstaan op de schoot van grote leermeester Andy.

Donny’s debuut
Het was in 1971, in ieder geval in muzikaal opzicht, een wonderlijke metamorfose. Al vanaf 1958 waren The Osmonds in Amerika bekend, eerst door hun optreden in Disneyland, en vanaf 1962 van de Andy Williams Show, waarin ze maar liefst 7 jaar lang optraden in talloze zang- en dansacts. Sommige van die acts werden onvergetelijk, zoals het allereerste optreden van de toen 5-jarige Donny in 1963, met ‘Yes Sir, That’s My Baby’, op schoot bij gastheer Andy. En minsten zo onvergetelijk was hun performance in de Kerstshow van Andy Williams in 1962.

Donny Osmonds debuut op 5-jarige leeftijd bij ‘Oom Andy’ op schoot

One Bad Apple
Tot en met 1969 stonden ze naast de in 2012 overleden showman, met een imago dat een mengeling was van super-getalenteerd en suikerzoet, totdat ze in 1970 besloten om hun eigen weg te gaan. Het resulteerde in 1971 meteen al in hun eerste nummer 1-hit in Amerika met ‘One Bad Apple’, waardoor ze in de VS plotsklaps werden gebombardeerd tot tieneridolen. Binnen Europa sloeg het nieuwe geluid van The Osmonds nog niet echt aan. In Nederland kwam ‘One Big Apple’ dan ook niet verder dan de Tipparade.

Crazy Horses
Anders werd dat met hun volgende hit ‘Crazy Horses’. Het nummer, dat een wilde protestsong was tegen de luchtvervuiling, werd in Nederland razend populair na een optreden van The Osmonds in het TV-programma ‘Eén van de Acht’ van Mies Bouwman. Een week na de uitzending, op 9 december 1972, kwam Crazy horses binnen op de 13e plaats van de Nederlandse Top-40, om een week later door te stoten naar de 1e plaats. Maar liefst 7 weken lang stonden de ‘op hol geslagen’ broertjes op die felbegeerde leidende positie, waarmee hun naam als serieuze rockgroep was gevestigd.

Meer rock-hits
In 1973 kreeg Crazy Horses een opvolger in de vorm van ‘Down by the Lazy River’. En ook deze swingende rockhit bleek goed voor een verblijf van 2 weken op de 1e plaats van de Nederlandse Top-40. Internationaal deed dit nummer het eigenlijk nog beter dan Crazy Horses, want ook in Canada werd nu de 1e plaats bereikt, alsmede een 3e plaats in de Amerikaanse Billboard Hot 100 (Crazy Horses kwam nooit verder dan een 14e plaats)

Donny en Marie solo
Na ‘Down by the Lazy River’ volgden nog een aantal hits, maar de echte top van de hitcharts werd niet meer gehaald. Wel waren er nog een aantal solo-successen van Donny (Puppy Love, Young Love en The Twelfth of Never) en zusje Marie (Paper Roses) en niet te vergeten in 1974 het succesvolle duet ‘I’m Leaving It All Up To You’ van Donny en Marie Osmond.

50-jarig jubileum
Inmiddels is het al bijna 50  jaar relatief stil is rond The Osmonds,. Hun laatste echte concert is alweer 14 jaar geleden. Toen, op 10 maart 2008 vierden The Osmonds hun 50-jarig jubileum met een speciale optreden in Las Vegas waarbij ze er nog steeds niet voor terugdeinsden om als een stel ‘ouwe rockers’ hun ‘Down on the Lazy River’ nog een keer live op de bühne te brengen. En Donny, die laat ook zo nu en dan nog van zich horen, zoals op 26 maart van dit jaar, toen hij een eerbetoon bracht aan Andy Williams, de man waarmee het voor The Osmonds bijna 60 jaar geleden begon.

Cookieinstellingen