50 jaar Tubular Bells: de sound die ‘The Exorcist’ en ‘Bassie en Adriaan’ met elkaar gemeen hebben

Vandaag 50 jaar geleden, op 29 Mei 1973, lag voor het eerste het album Tubular Bells van Mike Oldfield in de winkel. Nadat verschillende platenmaatschappijen totaal geen brood zagen in het eenmansorkest dat Mike Oldfield heette, was het uiteindelijk Richard Branson, toen eigenaar van opnamestudio ‘The Manor House’, die na het horen van de demo’s, besloot om zijn eigen label Virgin Records op te richten met ‘Tubular Bells’ als eerste album.

(tekst: Wim Meijer)

Eenmansorkest
Het bijzondere van ‘Tubular Bells’ zat in een combinatie van elementen: Allereerst het feit dat de toen 19-jarige Mike Oldfield gedurende de opname van het album bijna alle instrument zelf bespeelde. Alle partijen nam hij een voor een op om deze vervolgens te mixen, waarmee als het ware een eenmansorkest ontstond. Het was een techniek die Oldfield ook bij latere albums zou hanteren. Daarnaast was ook de combinatie van meerdere stijlen muziek binnen één compositie bijzonder. In Tubular Bells kwamen onder meer rock, new age, folk, ambient en blues voorbij.

Tekstloos
De terughoudendheid van de platenmaatschappijen die Tubular Bells eerder weigerden lag in het feit dat ze meenden dat Oldfield’s muziek bij het grote publiek niet goed in het gehoor zou liggen. Men meende dat, om commercieel succes te behalen, een album meerdere en ook vocale nummers moest bevatten. Mike Oldfield, met de hulp van Richard Branson, bewees het tegendeel.

Nadat BBC-diskjockey John Peel (John Robert Parker Ravenscroft) hele album in zijn radioshow had gespeeld was ‘de geest uit de fles’. Muziekminnend Engeland viel als een blok voor Tubular Bells. Het album ging maar liefst 2 miljoen keer over de Britse toonbanken, veroverde de 1e plaats van de albumcharts in Engeland, Canada en Australië en bereikte de status van maar liefst 7 x platina en brak daarmee alle records die sinds The Beatles onaantastbaar waren geacht.

Exorcist en ‘Bassie en Adriaan’
De ‘verovering van de wereld’ zou echter nog een jaartje op zich laten wachten totdat in 1974 een stuk van Tubular Bells, zonder medeweten van Mike Oldfield, werd gebruikt in de film The Exorcist. Door het succes van deze horrorfilm kreeg Tubular Bells volop media-aandacht. Dit leidde tot de internationale doorbraak van Mike Oldfield, die buiten Engeland circa 17 miljoen exemplaren van Tubular Bells verkocht.

En wat de Nederlandse markt betreft: Ook bij ons werd Tubular Bells ‘goud’ en reikte tot de 3e plaats van de Album-Top-40. Dat, misschien wel met dank aan ‘Bassie en Adriaan’ die op spannende momenten regelmatig gebruik maakten van Oldfields ‘buisklokken’.

Cookieinstellingen