Instortingsgevaar voorbij

Brand ijlt voor winkeliers nog steeds na.
Foto: Alkmaar Centraal

Het instortingsgevaar in en rond de Langestraat in Alkmaar, waar nieuwjaarsochtend een grote brand woedde, is voorbij. De brandweer heeft zojuist het gebied veilig verklaard.

Bewoners van de, achter de Lange Straat gelegen Gedempte Nieuwesloot en in het verlengde daarvan het Hofplein kunnen nu ook eindelijk terug naar hun woning. Gisteravond moesten deze evacu├ęs nog elders overnachten. De gemeente Alkmaar heeft voor bewoners die geen slaapplaats hadden, plek in een hotel in de buurt geregeld.

De woning boven de schoenenwinkel van Waardijk, waar de brand op 1 januari rond 3 uur begon, wordt vandaag nog verder onderzocht. De bewoners kunnen er dan ook nog niet in. Dit pand en zeven naastgelegen panden moeten waarschijnlijk als verloren worden beschouwd.

De Langestraat is vandaag ook weer open voor winkelend publiek.

Verbod

Kort nadat gisteren om 12.25 uur het sein meester werd gegeven, riep burgemeester Piet Bruinooge op tot een algeheel vuurwerkverbod. De CDA’er kreeg daarvoor geen steun van collega Eberhard van der Laan. Volgens de Amsterdamse burgemeester zijn de huidige maatregelen – pas afsteken vanaf 31 december 18 uur, gedeeltelijke verboden in bijvoorbeeld de oude binnenstad – genoeg. Zeker ook nu steeds meer gemeenten besluiten tot georganiseerd eindejaarsvuurwerk door professionele bedrijven.

Van der Laan zei er desgevraagd bovendien bij dat hij het niet zinvol achtte om opnieuw een traditie ter discussie te stellen. De heftige Zwarte-Pietdebatten zijn een goede les geweest.

 

Reacties

Cookieinstellingen