Wethouder plaatst laatste van 100 gierzwaluw nestkasten

Foto: Wikipedia - Alexey Sokolov

ALKMAAR – De laatste gierzwaluw nestkast is op donderdag 7 maart afgeleverd in Schermerhorn bij mevrouw Nicolette Le Febvre en haar buurtgenoten. Wethouder dierenwelzijn, Jasper Nieuwenhuizen bracht de laatste gierzwaluwkast zelf langs in Schermerhorn zodat hij het resultaat van de dierendagactie met eigen ogen kon zien. De eerder opgehaalde nestkasten hingen al mooi op hun plaats.

(bron: Gemeente Alkmaar)

Toen Nicolette over de actie hoorde, heeft zij buurtgenoten enthousiast gemaakt om ook nestkasten op te hangen. Bij het Westeinde in Schermerhorn worden in totaal zestien nestkasten opgehangen. Dit is een goede geschikte plaats voor de nestkasten omdat zich hier een kolonie gierzwaluwen bevindt.

Dierendag 2023
Op Nationale Dierendag startte de gemeente een eenmalige actie om vijftig nestkasten beschikbaar te stellen voor de gierzwaluw. Hiermee kwam de gemeente tegemoet aan de wens van de Vogelwerkgroep Alkmaar en de Stichting Animo. Volgens hen is het voor de gierzwaluw steeds lastiger om goede nestruimte te vinden. De actie werd door de inwoners goed ontvangen want de gemeente ontving 250 aanvragen voor een nestkast. Daarop is besloten om extra nestkasten uit te geven.

Selectie locaties
In samenwerking met Stichting Animo en een gierzwaluw-expert van Gierzwaluwen Nederland zijn de beste locaties voor de gierzwaluw uit de aanmeldingen geselecteerd. De inwoners met een geselecteerde locatie hebben vervolgens de nestkasten bij Stadswerk072 opgehaald en zelf aan hun huis opgehangen.

“Wat een fijn resultaat. De wens van Stichting Animo, de Vogelwerkgroep Alkmaar en de samenwerking met onze inwoners komen in deze actie samen. Wij kijken terug op een goede samenwerking waarbij door iedereen is meegedacht en geholpen om dit resultaat te behalen. Want er zijn in de gemeente Alkmaar ruim honderd gierzwaluwnestkasten op geschikte locaties opgehangen”, aldus wethouder dierenwelzijn, Jasper Nieuwenhuizen.

Cookieinstellingen