Gratis compost voor inwoners Alkmaar

Foto: Gemeente Alkmaar

ALKMAAR – Als bedankje voor het scheiden van groente-, fruit-, en tuinafval (gft) en etensresten biedt gemeente Alkmaar haar inwoners gratis compost aan tijdens de Landelijke Compostdag op zaterdag 23 maart.

Tussen 9.00 uur en 16.00 uur zijn inwoners welkom bij Stadswerk072 aan de Herculesstraat 71. Zij dienen zelf een schep mee te nemen om de compost in een meegebrachte aanhanger, zak of emmer te scheppen. Er is 30 ton compost beschikbaar.

Goed voor de tuin
Een volle gft-rolcontainer van 140 kilo kan ongeveer 20 kilo compost worden. Onder andereĀ  klokhuizen, aardappelschillen en pindadoppen vormen de basis voor compost. Door compost te vermengen met tuinaarde verbetert de structuur van de grond. De grond kan hierdoor regenwater goed opnemen. Compost is goed voor het leven in de bodem, slaat voedingsstoffen voor planten op en gaat het bodemziekten tegen. De beste periode voor het strooien van compost is maart of april, voorafgaand aan het groeiseizoen. Bij zware kleigrond is het verstandig om (ook) in de herfst compost te strooien.

Goed voor het milieu
Compost heeft grote milieuvoordelen. Zo kan compost worden gebruikt als alternatief voor kunstmest en vervangt het een groot deel van het veen dat in potgrond wordt gebruikt. Door het gebruik van compost in plaats van veen hoeven minder natuurlijke veengebieden te worden afgegraven. Ook hoeven er door het gebruik van compost minder gewasbeschermingsmiddelen te worden gebruikt.

Beter scheiden voor goede compost
Compost kan alleen gemaakt worden van kwalitatief goed gft-afval. Het is belangrijk dat inwoners afval op de juiste manier scheiden: alleen het afval in de groene rolcontainer doen wat erin hoort. Zo draagt iedereen bij om waardevolle grondstoffen in de kringloop te houden. Op de website van HVC of in de HVC app kunnen inwoners lezen wat er allemaal wel en niet bij gft- en etensrestenafval thuishoort.

Gemeente Alkmaar biedt de compost gratis aan inwoners aan als bedankje voor het apart inzamelen van gft-afval en etensresten. De compost is gemaakt door HVC en Stadwerk072 begeleidt de uitgifte van de compost.

Cookieinstellingen