NK Tegelwippen 2024 van start!

Foto: Aangeleverd

ALKMAAR – Tegels eruit, groen erin. Dat staat centraal tijdens het NK Tegelwippen. Gemeente Alkmaar wil in het komende half jaar zo veel mogelijk tegels vervangen door gras, bloemen, bomen en geveltuinen. De wedstrijd is van 21 maart tot en met 31 oktober 2024. In totaal doen dit jaar meer dan 175 Nederlandse gemeenten mee.

Wie wipt het meest?
Het is de tweede keer dat Alkmaar meedoet aan het NK Tegelwippen. Vorig jaar eindigde Alkmaar op de vierde plek in de categorie grote gemeenten (meer dan 100.000 inwoners) met in totaal 119.036 gewipte tegels. Sinds het eerste NK Tegelwippen in 2020 zijn in Nederland bijna 9 miljoen tegels verwijderd. Dat zijn ongeveer 160 voetbalvelden aan groen erbij. Het woord tegelwippen staat zelfs in de Dikke van Dale.

Verkoeling en wateropvang
Gemeente Alkmaar helpt inwoners via verschillende acties bij het vergroenen van de omgeving. Meer groen in straten en tuinen heeft namelijk veel voordelen voor de gezondheid en voor de biodiversiteit. Meer groen zorgt voor verkoeling tijdens hete zomers en vangt regenwater op tijdens grote regenbuien in natte winters. In Alkmaar werkt de gemeente veel samen met Stadswerk072. Zo zijn al diverse pleinen en straten vergroend.

Prijzen
De gemeente die de meeste tegels per inwoner wipt (verdeeld over drie klassementen) wint de ‘Gouden Schep’. De gemeente met de meeste gewipte tegels wint de ‘Gouden Tegel’. Daarnaast maken bewoners die hun (gevel)tuin vergroenen kans op de ‘Publiekswipper’ award en mooie prijspakketten.

Subsidies
Gemeente Alkmaar trekt alles uit de kast om haar inwoners een handje te helpen bij het vergroenen van de omgeving. Inwoners en bedrijven kunnen subsidie aanvragen voor het plaatsen van een groen dak. Bewoners die gezamenlijk voor hun eigen straat of buurt een groen initiatief hebben kunnen daarvoor subsidie aanvragen. Ook kunnen scholen bijvoorbeeld subsidie krijgen voor het vergroenen van schoolpleinen.

Het NK Tegelwippen 2024 vindt plaats van 21 maart tot en met 31 oktober. Iedere inwoner kan de in zijn tuin gewipte tegels aanmelden via nk-tegelwippen.nl. De standen worden ook op deze website bijgehouden en zijn voor iedereen zichtbaar.

Cookieinstellingen