Mud 50 jaar na ‘Tigerfeet’ in afgeslankte vorm nog steeds actief

Vandaag 50 jaar geleden, op 30 maart 1974, bereikte het nummer ‘Tigerfeet’ van de Britse glamrockband Mud de 1e plaats in de Nederlandse Top-40. Drie weken lang bleven die swingende tijgervoetjes de hitlijst aanvoeren, en daarmee was Mud voor dat jaar nog niet klaar.

Het jaar 1974 mondde uit in een rasechte ‘Mud-mania’ met maar liefst vier nummer-één-hits: ‘Dyna-mite’, ‘Tiger feet’, ‘The cat crept in’ en ‘Lonely this Christmas’.

Na 1974 ging het snel bergafwaarts met Mud. Na een ruzie met de schrijvers van hun hits Nicky Chinn en Mike Chapman stapte Mud in 1975 over op het opnemen van zelfgeschreven nummers. Het begin was veelbelovend. Het nummer “L’L’Lucy” pakte meteen weer een 1e plaats in de hitlijsten.

Het was echter wel meteen de laatste keer. De rockstyle van Mud werd links en rechts ingehaald door de disco, waardoor nieuwe hits uitbleven. Uiteindelijk viel de originele bezetting in 1979 uiteen. Margot Henderson nam toen de plaats in van zanger Les Gray. Het bleek een kort avontuur want nadat de single ‘Drop Everything And Run’ flopte besloot besluit de band de stekker eruit te trekken.

Toch kwam in 1983 komt de originele bezetting nog ene keer bij elkaar om het album Mud op te nemen, waarna ze wederom uit elkaar gaan. Daarmee was Mud overigens niet helemaal verdwenen. Les Gray ging vanaf 1980 verder met zijn eigen ‘Les Gray’s Mud’ en deed dat bijna 25 jaar totdat hij in 2004 overleed aan de gevolgen van een hartaanval.

En ook hete overlijden van Les Gray betekende niet het absolute einde van Mud. Want ook op dit moment zijn twee leden van het eerste uur, Rob Davis en Ray Stiles, nog altijd actief. Misschien niet meer zo soepel en flitsend als 50 jaar geleden, maar nog altijd goed voor een geslaagde ‘seventies party’:

Cookieinstellingen