Grote meerderheid Alkmaarders voor algemeen vuurwerkverbod

07 jun , 10:52 Nieuws
roven images hxebuwuia1a unsplash
ALKMAAR - Ruim 65 procent van de Alkmaarders heeft zich uitgesproken voor een algemeen vuurwerkverbod. Dit blijkt uit de voorlopige uitslag van ‘referendum vuurwerkverbod’ dat gelijktijdig plaatsvond met de verkiezingen voor het Europees Parlement.
Uit de voorlopige uitslag blijkt dat 65,3% van de stemmers voor zo’n algemeen vuurwerkverbod binnen de gemeente Alkmaar is. Bijna 35% van de stemmers sprak zich uit tegen zo’n verbod.
Het referendum
Op het stembiljet voor het referendum stond de volgende stelling: “Besloten wordt tot het instellen van een algemeen vuurwerkverbod in de gemeente Alkmaar.” Er kon “VOOR” of “TEGEN” aangevinkt worden.
De opkomst
De opkomst is, tot zover bekend, uitgekomen op 47,4% procent.
Een advies
Het is een raadplegend referendum. De uitslag is niet bindend, maar een advies aan de gemeenteraad. In de raadsvergadering van 15 juli 2024 besluit de raad wat er met de uitslag gebeurt.
Uitslag Europese Verkiezingen
De uitslag van de Europese Verkiezingen wordt zondag 9 juni bekendgemaakt. Omdat in veel Europese landen de verkiezingen pas op die dag plaatsvinden, is het niet mogelijk om de uitslag voor die tijd bekend te maken.