Het beste dorp in Holland

Houtsnede van walvisvaart.
Foto: Stedelijk Museum Alkmaar

Het beste dorp in Holland, noemde Jan Adriaanszoon Leeghwater  ‘zijn’ De Rijp. Het is ook de titel van een lezing in het Alkmaars historisch café op 19 februari.

De fusie van Alkmaar met Schermer en Graft-De Rijp moest de nieuwe gemeente het beste van stad en land geven. In elk geval kreeg Groot Alkmaar er het ‘beste dorp in Holland’ bij, als we Leeghwater – die van de droogmakerij in onder meer de Schermer – mogen geloven.

Gervien Pielage,  geboren en getogen Rijper, Hij werkte ruim 40 jaar in de Noord-Hollandse waterschapswereld bij het hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier. Momenteel is Pielage vrijwilliger bij museum In ’t Houten Huis in De Rijp. De aangewezene om een lezing, gelardeerd met illustraties, te houden over dat dorp door de eeuwen heen.

Dat doet hij op donderdag 19 februari van 20 tot 22 uur, in het Alkmaars historisch café in bibliotheek Kennemerwaard aan de Gasthuisstraat/Canadaplein. Kaarten (7,50 euro) zijn verkrijgbaar tijdens openingstijden van de bibliotheek bij de klantenservice, telefonisch via 072- 515 6644 of per mail [email protected]

Walvisvaart

De Rijp en Graft kenden welvaart en armoede. Op het Schermereiland, tussen Beemster en Schermer, werd furore gemaakt in de haringvisserij en walvisvaart. De meeste inwoners verdienden het brood in de visserij en bijhorende nering. Traankokerijen, lijnbanen, zeildoekweverijen, scheepswerven brachten rijkdom. Ook tegenslag; de grote brand in 1654 heeft twee derde van het dorp in de as gelegd.

In het kader van de fusie van de drie gemeenten organiseren Stedelijk Museum Alkmaar, In ’t Houten Huis en Museummolen dit voorjaar een drieluiktentoonstelling onder de naam ‘Het beste van Stad en Land’. Op 4 april is een feestelijke aftrap van deze samenwerking onder meer met een fietstocht en bezoek langs de drie tentoonstellingen.

Reacties

Cookieinstellingen