Proces Ian A. vijf jaar na dood vriendin

´Politiek proces´maandag.
Foto: eigen foto

Ian A. (31) staat vijf jaar na de dood van zijn vriendin Michelle Mooij uit Alkmaar alsnog terecht. Morgen en donderdag zijn uitgetrokken voor het proces bij de Alkmaarse rechtbank.

De dan 24-jarige ex-turnster Michelle Mooij wordt op 17 januari 2010 dood aangetroffen in haar flat in Alkmaar, hangend aan een plafondhaakje. Haar ouders weten van meet af aan zeker dat ze is vermoord door haar gewelddadige vriend Ian A. (dan 27), die de hele nacht en ochtend bij haar was en van niets zegt te weten.

De politie houdt het opvallend snel op zelfmoord, het openbaar ministerie volgt met een sepot. Vader Martin en moeder Alice Mooij zijn laaiend en proberen van alles, zodat er alsnog een goed onderzoek komt naar de mysterieuze dood van hun dochter. Daarbij is een en andermaal gewezen op het gewelddadige karakter van A., die een celstraf heeft uitgezeten voor verkrachting en mishandeling van Michelle. Hij onttrekt zich aan het opgelegde psychiatrisch toezicht en kon zo op de fatale nacht bij haar zijn.

michelle mooij
Michelle Mooij.

 

Verplichting

Er worden kamervragen over de zaak gesteld, strafpleiter en hoogleraar strafrecht Geert-Jan Knoops zegt dat Nederland de verplichting heeft zeer diepgaand onderzoek in te stellen. Een artikel 12-procedure tegen het sepot slaagt uiteindelijk bij het Amsterdamse gerechtshof. A. wordt vervolgd, wat tenslotte leidt tot de rechtszitting morgen 11 en donderdag 12 februari.

Hij is wel op vrije voeten en als zijn advocaat Vasco Groeneveld gelijk heeft, blijft hij dat ook. De raadsman zegt eerder in een regionale krant dat het nieuwe onderzoek eerder ontlastend dan belastend materiaal tegen zijn cliënt heeft opgeleverd: ,,Als ik de officier van justitie was, zou ik niet weten waar ik op basis van dit dossier een veroordeling vandaan zou moeten halen.”

Volgens de dagvaarding wordt A. geen moord ten laste gelegd, maar ‘slechts’ doodslag. Dat betekent dat het OM in elk geval geen bewijs heeft gevonden dat de verdachte met voorbedachten rade heeft gehandeld. Wel wordt hij ook beschuldigd van verkrachting op 17 januari 2010.

Reacties

Cookieinstellingen