Sportkantines strijden tegen kilo’s

Dat wordt sporten. En niet naar kantine.
Foto: pixabay.com

Sportverenigingen hebben vaak moeite gezonde producten in hun kantines aan te bieden en tegelijkertijd hun exploitatie financieel sluitend te krijgen. In de strijd tegen de kilo’s van hun leden wordt onder meer jongeren op gezond gewicht (Jogg) Alkmaar ingezet.

In Alkmaar is, net als in de rest van Noord-Holland, ongeveer de helft van de volwassenen te zwaar. Steeds meer mensen sluiten zich daarom aan bij een sportvereniging om te proberen in vorm te komen en blijven. Des te opmerkelijker dat juist in veel sportkantines allerlei dikmakende eet- en drinkwaren in ruime mate voorhanden zijn, terwijl je gezonde producten met een lampje moet zoeken.

“Het lijkt in de praktijk gemakkelijker om de exploitatie winstgevend te krijgen met kroketten en chocoladerepen dan met gezond, vezelrijk voedsel”, zegt sportwethouder Peter de Baat (VVD). Hij voegt er direct aan toe dat ook nu al sommige sportverenigingen wel degelijk een gezond aanbod hebben. “Het kan dus wel.”

Kwart

“Het is natuurlijk aan iedere sportvereniging zelf om te bepalen welk assortiment ze in hun kantine voeren”, vervolgt De Baat. “Niettemin gaan we in onze gemeente overgewicht serieus terugdringen. Een kwart van onze tienjarigen is al te zwaar – dat kan zo niet blijven. Daarom gaan we met onder meer Jogg Alkmaar onze sportverenigingen helpen bij een gezonde exploitatie van hun kantine.”

Dinsdag 17 februari heeft een informatiebijeenkomst plaats onder de titel ‘het gezonde verschil’, bij voetbalvereniging Kolping Boys in Oudorp. De presentatie start om 19.30 uur, vanaf 19.00 uur zijn mensen welkom.

 

Reacties

Cookieinstellingen