Herdenking Februaristaking 1941

Beeld herdenking februaristaking in 1008.
Foto: commons.wikimedia.org

Wethouder Elly Konijn (D66) vertegenwoordigt woensdag 25 februari het Alkmaarse gemeentebestuur tijdens de herdenking van de Februaristaking 1941.

De herdenking wordt vanaf 16.45 uur gehouden in Amsterdam en bestaat uit een korte officiële plechtigheid bij en een defilé langs het monument van de Dokwerker op het Jonas Daniël Meijerplein. Burgemeester Geke Faber van Zaanstad houdt een toespraak, waarna actrice Rosa da Silva enkele gedichten voordraagt..

Werkstaking

Op 25 februari 1941 protesteren tienduizenden Nederlanders tegen de Duitse bezetters. Eerst in Amsterdam, vervolgens in Hilversum en een dag later in de Zaanstreek, Utrecht, Haarlem, Velsen en Weesp. Door massaal het werk neer te leggen, komen de arbeiders op voor de Joodse landgenoten tegen wie de vervolging is begonnen.

Om deze moedige daad te herdenken, wordt de staking jaarlijks op 25 februari herdacht. De bijeenkomst is tevens een verzet tegen discriminatie vanwege afkomst, politieke overtuiging, geloof of seksuele geaardheid. Ook wordt aandacht gevraagd voor democratische waarden en voor mensenrechten. Zolang discriminatie bestaat, blijft herdenken een noodzaak.

 

Reacties

Cookieinstellingen