Brandstichter naar psychiatrische inrichting

Vonnis: jaar kliniek.
Foto: pixabay.com

De Alkmaarse rechtbank heeft brandstichter Arjen D. (42) overeenkomstig de eis veroordeeld tot opname in een psychiatrische inrichting voor een jaar.

Alkmaarder D. steekt op 30 oktober 2014, rond 16 uur, zijn woning in een appartementencomplex aan de Laan van Bath in de fik. Levensgevaarlijk in zo’n gebouw, oordeelt de rechtbank, al helemaal doordat naast D. een bewoner inderdaad thuis is.

De alcoholist met grote geestelijke problemen sticht de brand om hulp te krijgen. Hij is net in een psychose beland en ziet geen andere uitweg. Om ervoor te zorgen dat politie en brandweer snel komen, steekt hij naast hout ook sterk rokend pvc aan en zet hij het raam open.

Een enorme rookontwikkeling zorgt er inderdaad voor dat agenten en spuitgasten op tijd ter plekke zijn, zodat er geen persoonlijke ongelukken gebeuren. De schade aan de flat is groot. De gedragsdeskundigen die hem onderzoeken, komen tot de unanieme conclusie dat D. ten tijde van het misdrijf ontoerekeningsvatbaar is.

Op z’n plaats is een intensieve, langdurige behandeling in een kliniek, vinden ook D., zijn advocaat en de officier van justitie. Met een grote voorkeur voor een rustige omgeving, in de natuur, zo weerklinkt het tijdens de zitting. Want hij kan niet tegen drukte van medepatiënten -’Die ADHD’ers’-  om zich heen: ‘Alsof ik op een kermis in een overdekt zwembad ben. Om gek van te worden’.

Reacties

Cookieinstellingen