Nieuwe brug voor langzaam verkeer

Laatste hand aan Victoriebrug.
Foto: eigen foto

De Victoriebrug kan binnenkort in gebruik worden genomen. Het lijkt er op dat voetgangers en fietsers hooguit medio maart via de brug het Noordhollands Kanaal kunnen oversteken.

De Victoriebrug ligt in het verlengde van de Zijperstraat, op luttele meters van de spoorbrug waarvan tot nu toe wandelaars en fietsers gebruik maken om het kanaal over te steken. De nieuwe verbinding is in feite al enige tijd gereed, maar kon nog niet worden vrijgegeven. En dat had weer alles te maken met diezelfde spoorbrug.

Beide bruggen vormen een zogenoemde nautische eenheid. Ze moeten tegelijkertijd open (en dicht) gaan, zodat de scheepvaart op het kanaal niet in gevaar komt. Het elektronische systeem daarvoor laat echter op zich wachten. ProRail, als spoorwegbeheerder verantwoordelijk voor de bediening van de bruggen, heeft gemeld dat de koppeling op z’n vroegst deze zomer voor elkaar is.

Zonder

Dat was de gemeente Alkmaar te gortig. Uiteindelijk is besloten dat de bruggen tijdelijk stand alone, dus zonder koppeling, gaan werken. Daarbij moeten de brugbedieners van de gemeente op de iets verder gelegen Tesselsebrug en de ProRail-post aan de Helderseweg zo goed mogelijk samenwerken. Ze houden via een glasvezelverbinding contact.

De hard- en software van de langzaamverkeersbrug wordt nu aangepast aan de tijdelijke omstandigheden. Aan beide kanten komen seinen. Het is een kwestie van dagen dat er victorie kan worden geroepen.

 

Medio maart er over.
Medio maart er over.

Reacties

Cookieinstellingen