Eerste droogmakerij 450 jaar oud

De Egmondermeer.
Foto: Website BEM 450

De Egmonder- en Bergermeer zijn 450 jaar geleden drooggemalen. Over deze polder geeft historicus Frits David Zeiler op 26 maart een lezing in het Alkmaars historisch café.

De Egmonder- en Bergermeer was in 1565 de eerste grotere droogmakerij van Noord-Holland. Met het initiatief om de grote waterplas met zes windmolens droog te malen zijn de namen verbonden van Lamoraal, graaf van Egmond en Hendrik van Brederode, Heer van Bergen.

Op den duur ontstond een gebied met welvarende boerenbedrijven, waar in de karakteristieke stolpboerderijen de veeteelt en kaasmakerij hoofdmiddel van bestaan werden.

Zeiler vertelt op donderdag 26 maart over negen eeuwen ‘watermanagement’ in Noord-Kennemerland, met de droogmaking precies op de helft.  De Bergenaar werkt momenteel aan een boek over de geschiedenis van de Egmonder- en Bergermeer. Bekijk ook de website www.bem450.nl.

Het historisch café heeft onderdak bij bibliotheek Kennemerwaard aan de Gasthuisstraat 2. De lezing begint om 20 uur en eindigt omstreeks 22 uur. De kosten bedragen € 7,50 inclusief koffie of thee. Kaarten zijn in voorverkoop en op de avond zelf verkrijgbaar bij de bibliotheek, telefoon 072-5156644, per mail [email protected] .

 

Reacties

Cookieinstellingen