Regionaal Archief krijgt door Johan de Witt ondertekende oorkonde uit 1661

Foto: Regionaal Archief Alkmaar

Het Regionaal Archief in Alkmaar ontving 23 oktober een bijzondere schenking van de Stichting Langedijker Verleden. Het betreft een charter (perkamenten oorkonde) uit 1661, ondertekent door de beroemde raadspensionaris Johan de Witt.

Het charter van 26 juli 1661 werd door Johan de Witt ondertekent, elf jaar voordat hij en zijn broer werden gelyncht in Den Haag. Het grote zegel onderaan de oorkonde is het grootzegel van de Staten van Holland en Westfriesland, de instantie die de oorkonde uitgaf. Middels deze akte werd beslist dat Noord-Scharwoude (Noortscherwout op Langedijk) een jaarlijkse belasting mocht heffen op de inwoners.Het charter zal worden gerestaureerd door het Regionaal Archief en wordt opgenomen in de inventaris van het archief van Noord-Scharwoude. Het zal na de restauratie voor iedereen online te raadplegen zijn. De Stichting krijgt de lijst waarin het charter werd bewaard weer terug, met een reproductie van het origineel.

De schenkers van het charter, de Stichting Langedijker Verleden is opgericht in 1987 en onderzoekt de geschiedenis van Langedijk. Het tijdschrift van de Vereniging, de Otterplaat, zal digitaal beschikbaar worden gemaakt in de tijdschriftenviewer op de website van het Regionaal Archief. Daar zijn ook tijdschriften van andere historische verenigingen uit het werkgebied te bekijken en doorzoeken.

Reacties

Cookieinstellingen