Alkmaar snoeit in lastige regels voor winkeliers

Langestraat: aantrekkelijker maken.
Foto: commons.wikimedia.org

Winkeliers, verhuurders van winkelpanden en gemeenten gaan gezamenlijk de aantrekkelijkheid van winkelstraten vergroten. Twaalf pilotgemeenten, waaronder Alkmaar, VVD-minister van economische zaken Henk Kamp en grote retailers tekenden de ‘retailagenda’.

Hierin spreken ze af elkaar bij te staan in het aantrekkelijker maken van de Nederlandse winkelstraten. Vanuit de overheid gebeurt dat door ‘regelluwe gebieden’ in te voeren. Winkeliers mogen meer in die gebieden dan nu het geval is.

Winkeliers in binnensteden hebben het steeds lastiger met het veranderende koopgedrag van consumenten. Veel bezoekers gebruiken winkels vooral als showroom van producten die ze later goedkoop op internet gaan bestellen. Henk Kamp (VVD), minister van Economische Zaken, komt samen met twaalf pilotgemeenten de winkeliers tegemoet.

Zij hebben n het hoofdkantoor van de HEMA in Amsterdam de ‘retailagenda’ getekend, waarin ze afspreken dat winkeliers, pandverhuurders en gemeenten samenwerken aan het aantrekkelijker maken van de winkelstraten. Vooral het tegengaan van leegstand heeft prioriteit, onder meer door meer horeca en dienstverlening in de winkels toe te staan. Zo moeten de winkeliers beter het hoofd kunnen bieden aan online-concurrentie.

Horeca
In Alkmaar wil Victor Kloos (OPA), wethouder van economische zaken, al langer toestaan van zaken waar niemand last van heeft. “Als je in de binnenstad niet nodeloos moeilijk doet over daghoreca, ontstaat er op die plaatsen als vanzelf meer beweging. Mensen gaan winkelen, nemen een kop koffie, een broodje: we hébben een aantrekkelijke binnenstad, laten we daar gastvrij mee omgaan.”

Omdat Kloos verhinderd was, nam wethouder Peter de Baat (VVD) de honneurs waar in Amsterdam. “Als liberaal ben ik al van nature voorstander van een overheid die zich alleen maar bezighoudt met wat alleen de overheid kan en moet regelen. We mogen best wat meer vertrouwen op het gezonde verstand van mensen. Winkeliers, bezoekers, verhuurders, ambtenaren: we komen er samen wel uit.”

Reacties

Cookieinstellingen