Op maandag 17 april 2023 vond voor de allereerste keer de finale plaats van de Drone Race Alkmaar in sportcomplex De Meent. Teams van verschillende basisscholen uit Alkmaar en Bergen streden met veel enthousiasme tegen elkaar.
Foto's Wim Meijer, tekst en film Charles Duijff
Met voor ieder team een eigen drone gingen ze de uitdaging aan: wie beweegt zich het snelst langs- en dóór zes obstakels. Obstakels die de deelnemende teams zelf mochten bedenken en maken. Ze konden voor originaliteit én functionaliteit van die obstakels al extra punten verdienen, die meetelden bij het resultaat van de Drone-wedstrijd.De Draak verdiende als (doorvlieg)object veel lof bij de driekoppige jury, alleen was de doorvlieg-ruimte (de hals) een beetje aan de krappe kant. (zie foto hieronder) Ook het door de leerlingen gemaakte aquarium scoorde goed bij de juryleden.De kosten van dit unieke- en leerzame project worden gedragen door(SaKS) Deze stichting vertegenwoordigt vijftien basisscholen in Alkmaar en Bergen. (meer info op hun website)
De Drone Race Alkmaar werd dit jaar voor het eerst georganiseerd en is een initiatief van leerkracht Ronald van den Ende. Ronald is leerkracht bij basisschool 'De Kring' en geeft les aan de groepen 6 en 8, de bovenbouw dus. Ronald vertelt in onderstaand filmpje over het project en ook Eefje Swart (SaKS) vertelt iets over hun bijdrage.
De deelnemende scholen
De scholen die deelnamen waren ’t Baeken, De Burijn, De Erasmus, Kardinaal De Jongschool, De Kring, Lispeltuut, Matthieu Wiegmanschool, De Optimist, De Regenboog Meidoornlaan, De Regenboog Tochtwaard en De Wegwijzer. DE BURIJN
won de 1e editie van de Drone Race Alkmaar. (foto hieronder)
Tijdens workshops op scholen en tijdens de finale ontdekken/ontdekten de leerlingen bij zichzelf nieuwe talenten. Daarbij maken ze bovendien kennis met elkaar. Dat faciliteert verbinding tussen de leerlingen van de verschillende SaKS-scholen en onderwijs buiten de muren van de eigen school.
Drone-behendigheid
Een drone laten opstijgen, draaien en programmeren om ‘m een backflip te laten maken. Leerlingen van een tiental SaKS-scholen verkenden in de afgelopen maanden dus hoe dat werkt. Ze oefenden op school en stelden een team samen dat zich klaarstoomde voor de grote finale.
Tijdens een speciale workshop leerden zij programmeren én vliegen. Zo ontdekten zij hoe de onbemande luchtvaartuigjes werken en ontwikkelden/ontwikkelen zij nieuwe talenten. Tijdens de finale werd bekend welk team het beste heeft geprogrammeerd én zijn eigen drone snel door de obstakels kon laten vliegen.
De Drone Race Alkmaar is een idee van Ronald van den Ende, leerkracht bij De Kring. In december 2020 ontving hij al de ‘SaKS-pionierspot’ voor de TAC-room – een ruimte waar leerlingen kennismaken met techniek, expressie en moderne media/ict. Dit jaar ontving hij wederom de ‘pionierspot’ voor de Drone Race Alkmaar. In enkele maanden zette hij een programma met workshops en deze grote finale op. Jaren geleden begon Ronald al met (nadenken over) onderwijsinnovatie. “Het is belangrijk dat kinderen talenten - met name dingen die niet in de schoolboeken aan bod komen - ontdekken en ontwikkelen. Vooral ICT vind ik persoonlijk interessant. Ik wilde een project opzetten waarin kinderen leren programmeren. Drones vind ik te gek, vandaar dat ik op dit idee kwam. Het is mooi om kinderen van verschillende scholen bij elkaar te brengen. Dat is natuurlijk het voornaamste doel: de verbinding opzoeken. De Drone Race is het leerzame en uitdagende middel. Bijna alles in het leven is geprogrammeerd: je laptop, je telefoon, de koelkast ... Daar denken de kinderen nu heel bewust over na, door in groepjes een drone te programmeren en kunstjes te laten doen.”
Hieronder nog een verdere foto-impressie