HEERHUGOWAARD / NOORD HOLLAND - In Heerhugowaard is bij het
Horizon College het fieldlab Logmotion feestelijk geopend. Het nieuwe fieldlab is onderdeel van het Noord-Hollandse project Logmotion. Dit is gestart om de personeelstekorten in de transport, logistiek en bedrijfsautotechniek een halt toe te roepen en meer jongeren te interesseren voor een mbo-opleiding en een baan in deze branches.
De officiële opening werd donderdag 3 november verricht door wethouder Falco Hoekstra van de gemeente Dijk en Waard en Arjan Vethman, directeur Economie, Handel & Dienstverlening van het Horizon College.
Danica Zewald is projectleider van Logmotion en is blij dat het nieuwe fieldlab gereed is. ‘Dit fieldlab is een verrijking van het onderwijs. Studenten kunnen direct in de praktijk nieuwe technieken leren en opdrachten uitvoeren. Dat doen we in samenwerking met het bedrijfsleven. Zo wordt het onderwijs voor studenten aantrekkelijker. Ons doel is dat meer jongeren kiezen voor een opleiding en baan in de transport, logistiek en bedrijfsautotechniek. Zonder dat staat alles stil. We willen een groei van 30% van het aantal studenten realiseren in 2025.’
In de praktijk leren
Werd voorheen bij het Horizon College in een theorielokaal lesgegeven, nu kunnen studenten in de praktijk hun nieuwe vak leren. Zo is er een warehouse-omgeving ingericht en worden er logistieke processen uitgevoerd. Laden, lossen, order picking, pallets verzendklaar maken, sleutelen aan een bedrijfswagen en planningen maken; studenten kunnen het hier allemaal écht doen.
Bedrijven uit de regio Noord-Holland delen hun kennis en nieuwe technologieën, innovaties en expertise worden meteen gekoppeld aan de praktijk. Zo worden de studenten voorbereid op alle nieuwe ontwikkelingen binnen de transport, logistiek en bedrijfsautotechniek. Het is nu mogelijk om praktijkgericht te leren en te werken, zowel voor studenten als voor medewerkers van bedrijven die in het fieldlab bijgeschoold kunnen worden.
Stichting Hulp voor Minima
In het fieldlab wordt onder meer gewerkt met goederen van de stichting Hulp voor Minima. Deze stichting biedt ondersteuning in de vorm van goederen en voedsel aan mensen die net overal buiten vallen qua hulpverlening. Het in goede banen leiden van het verwerken van deze goederen is een onderdeel van het leerproces voor de studenten.
Vergrijzing
Het project Logmotion ging 1 september 2021 van start. Door vergrijzing en verminderende instroom van studenten dreigt de groei van de sector Transport en Logistiek in Noord-Holland in de knel te komen. Om dit te voorkomen is het actieplan Logmotion opgesteld voor de regio’s Noord-Holland Noord en Zaanstreek-Waterland.
De partners van Logmotion
De samenwerkende partijen bevinden zich in het gebied Noord-Holland boven het Noordzeekanaal. Dit zijn: Horizon College, Regio College, STO Noord-Kennemerland, STO West-Friesland, STO Kop van Noord-Holland, AFPRO Filters, Bakker & Schilder Transport, Bejo, Braas Brood en Banket, Brakenhoff, Breedijk Transport, BTS, Burg Group, Gomes N-H BV, Hanos, Hoekstra Opleidingen, ITS Hendrion, Kees Koopman Transport BV, LVS Trucks, Racktime, Scania, Simon Loos, Sectorinstituut Transport & Logistiek, Truckland, Versunie, Young Capital en PDZ Uitzendbureau.
Hieronder de video die is gemaakt bij de start van het project Logmotion (september 2021):