Marathon van Amsterdam mondt uit in Ethiopisch feestje

20 okt , 18:38 Sport
spark 20241020 091349 tcsamsterdam dt 1923
Le Champion
AMSTERDAM - De 48e marathon van Amsterdam is uitgelopen op een dubbele Ethipische overwinning. Bij de heren was het Tsegaye Getachew die na de 42 kilometer en 195 meter als eerste over de eindstreep kwam in het Olympisch Stadion in een tijd van in 2.05.38. Zijn landgenote Yalemzerf Yehualaw werd eerste bij de dames in een parcoursrecord. Met haar 2.16.52 verbeterde zij de eerdere recordtijd met maar liefst 28 seconden. Ook de tweede plaats ging zowel bij de dames (Haven Hailu) als bij de heren (Boki Asefa) naar Ethiopië.
(bronnen: ANP / Nieuws.nl / Le Champion – foto’s: Le Champion)
Bijna verkeerde afslag voor Getachew
Getachew als eerste door 't lint, ondanks bijna foute afslag
Le Champion
Getachew als eerste door 't lint, ondanks bijna foute afslag
Voor Tsegaye Getachew was het de tweede keer dat hij de marathon van Amsterdam op zijn naam schreef. Eerder deed hij dat al in 2022. De Ethiopiër beschikte over de beste versnelling aan het einde van de 42,195 kilometer lange wedstrijd door de hoofdstad. Vlak voor het binnengaan van het Olympisch Stadion ging het even mis. Getachew nam de afslag voor de begeleidende fietsers en motoren en raakte bijna van het parcours af.
"Ik volgde een fietser en lette niet op", zei de Ethiopische winnaar na de race. "Ik ging naar rechts, terwijl de andere twee jongens naar links gingen." Getachew moest even inhouden om de juiste route naar de finish te vinden, maar zette vervolgens een versnelling in. Hij sprintte voorbij zijn medekoplopers Boki Asefa en Maru Teferi en passeerde met enkele seconden voorsprong als eerste de finish in 2.05.38.
"Ik raakte niet in paniek door het foutje, want ik was er vrij zeker van dat ik alsnog zou winnen" zei Getachew, die een snelle eindtijd halverwege de race al uit zijn hoofd zette. "Ik kreeg last van mijn been en had een beetje pijn. Ik ben bewust niet gaan pushen voor een snelle tijd. Ik had maar één doel en dat was winnen."
Parcoursrecord voor Yehualaw
Le Champion
Wat bij de heren niet lukte, het aanscherpen van het parcoursrecord (2.03.39) lukte bij de dames wel. De 25-jarige Ethiopische atlete Yalemzerf Yehualaw passeerde na 2.16.52 als eerste vrouw de finish in het Olympisch Stadion. Yehualaw was daarmee flink sneller dan haar landgenote Yalmaz Alyana, die in 2022 het parcoursrecord op 2.17.20 zette.
Yehualaw liet zich het grootste deel van haar wedstrijd gangmaken door twee 'hazen', onder wie de Nederlander Björn Koreman. Ze was door de organisatie aangetrokken als atlete met een grote status. De Ethiopische was een tijdje in het bezit van het wereldrecord op de 10 kilometer en won in 2022 de marathons van Londen en Hamburg.
Pas in de slotfase kwam Yehualaw alleen te lopen. Ze leverde toen wel iets in op haar schema, maar hield genoeg over om het parcoursrecord te verbeteren. Haar landgenote Haven Hailu finishte als tweede vrouw in 2.19.29.
Khalid Choukoud en Marcella Herzog beste Nederlanders
Beste Nederlander bij de heren was Khalid Choukoud met een tiende plaats. Hij arriveerde in een tijd van 2.09.30. De 38-jarige Hagenaar kwam daarmee niet in de buurt van zijn persoonlijk record van 2.07.37. Hij had het duidelijk zwaar in de wedstrijd over 42,195 kilometer door de hoofdstad, maar verbeet de pijn en de verzuring.
Khalid Choukoud eerste Nederlander
Le Champion
Khalid Choukoud eerste Nederlander
"Ik voelde in de eerste helft van de wedstrijd al dat het niet makkelijk ging. Het was na 25 kilometer echt vechten", vertelde hij na afloop tijdens een persconferentie. "Ik denk dat ik toch nog niet goed hersteld ben van de olympische marathon in Parijs, maar ik wilde deze marathon niet missen. Ik heb te veel mooie herinneringen aan Amsterdam."
Choukoud, die eerder 2.08.36 in Amsterdam liep, ging nu mee in een groep die mikte op een eindtijd van 2.07. "Na 23 kilometer kwam er een versnelling die mij te machtig was. Ik heb toen bewust wat gas teruggenomen en dat was een goede beslissing. Ik heb die lopers uit die groep later allemaal teruggepakt."
Beste Nederlandse was Marcella Herzog. Zij ging van start met als doel haar persoonlijke record van 2:33:10 te verbeteren. Zij liep die tijd in april jl. Ze slaagde echter niet in die opzet en eindigde als 13e dame in een eindtijd van 2.34.21.
spark 20241020 113500 tcsamsterdam dt 1102 bewerkt
Le Champion
Finish van Marcella Herzog
Recordopbrengst voor KWF Kankerbestrijding
De TCS Amsterdam Marathon werkt samen met KWF Kankerbestrijding om zoveel mogelijk geld op te halen voor baanbrekend kankeronderzoek in het Amsterdam UMC Cancer Center Amsterdam. Naast een vrijwillige bijdrage tijdens hun inschrijving, was het ook mogelijk om via het Ren tegen kanker-platform een eigen actiepagina aan te maken. De totale opbrengst werd vandaag in het Olympisch Stadion bekendgemaakt. Dorine Manson van KWF en Geert Kazemier van het Cancer Center Amsterdam namen de cheque met het recordbedrag van € 1.305.929,- in ontvangst. De cheque werd overhandigd door René Wit, Race Director van de TCS Amsterdam Marathon en Josu Devasia, Country Head Netherlands van Tata Consultancy Services.
Dorine Manson, directeur KWF Kankerbestrijding: “Bijna 1.900 mensen trokken vandaag tijdens de TCS Amsterdam Marathon hun hardloopschoenen aan voor KWF. Zij hebben daarmee een prachtige bedrag opgehaald, wat gaat naar baanbrekend onderzoek in het Cancer Center Amsterdam. Zo mooi, al die mensen die in actie zijn gekomen en op deze manier echt iets doen tegen kanker en voor het leven. We zijn de organisatie, sponsoren, vrijwilligers én alle deelnemers heel erg dankbaar.”
50-jarig jubileum in 2025, inschrijving zondag 27 oktober van start
De allereerste editie van de TCS Amsterdam Marathon vond plaats in 1975 en dus viert evenement in 2025 haar 50-jarig jubileum. Datzelfde jaar markeert ook het 750-jarig bestaan van de stad Amsterdam. De inschrijving voor de speciale jubileumeditie gaat aanstaande zondag 27 oktober van start.