Schietende inbrekers ’t Woud nooit gepakt

Boek over de moord.
Boek over de moord.
Foto: eigen foto

Willem Wijker, uitbater van gasterij ’t Woud, is vandaag precies vijftien jaar geleden vermoord. De daders zijn nooit gepakt, mede door de tunnelvisie van politie en openbaar ministerie. De Alkmaarse beroepsinbreker Steef van de M. moest en zou er voor opdraaien. Dat snode plan mislukt.

Op maandag 1 mei 2000 rond 1.17 uur komt er een telefoontje binnen bij de meldkamer van de politie in Alkmaar. Een overval in gasterij ’t Woud aan de Herenweg tussen Bergen en Egmond aan den Hoef. Er is geschoten, aldus de melder.

De politie arriveert bij het restaurant en treft eigenaar Willem Wijker aan, liggend op zijn buik, op de overloop van de woning op de eerste verdieping. De 42-jarige horecaondernemer is dodelijk getroffen door een kogel uit de borst. Even later constateren ambulanceverpleegkundigen de dood van het slachtoffer.

Geld

Kort voor Wijkers tragische einde zit hij nog met zijn echtgenote, vier personeelsleden en een ex-werkneemster en -minnares in de zaak beneden. Tijdens die nazit hoort Wijkers vrouw rond kwart voor een geluid op de eerste verdieping. Wim springt op, zegt ‘Dit zit niet goed’ en rent naar boven. Zij gaat achter hem aan en hoort hem schreeuwen vanuit de woonkamer: ‘Godverdomme, waar zijn jullie nou helemaal mee bezig. Blijf met je poten van mijn geld af.’

Ze loopt naar de slaapkamer om de politie te bellen – wat ze inderdaad ook doet -, hoort een onbekende mannenstem roepen: ‘We willen g-g-geld, we willen GELD’ en dan vallen er schoten. Vier, blijkt later.

peng

Een paar seconden later vluchten twee mannen langs haar heen door de slaapkamer en via het balkon de nacht in. Het duo heeft vermoedelijk de kluis gezocht. Dan zijn ze of verkeerd getipt, of ze waren nog op weg naar de safe. Want die staat onder de trap, op de begane grond. Ze zijn betrapt en in paniek geraakt. Ze laten een van de twee gestolen portemonnees vallen.

Sportschoen

Dan begint het onderzoek, waarbij de recherche niet meer heeft dan drie patroonhulzen en kogels kaliber 9 millimeter, afkomstig uit een pistool, een kogel kaliber .38 uit een revolver. Het fatale schot is gelost met het pistool. Maar ook een spoor dat een uiterst belangrijke rol gaat spelen: de zoolafdruk van een Nike Air Turbulence-sportschoen maat 46.

Op zondag 16 april 2000 stappen vier mannen Intersport aan de Voorstraat in Egmond aan Zee binnen. Een van hen is Dave B. Hij koopt Nike Air Turbulences, maat 46 en betaalt met een briefje van 1000 gulden. B., lid van de zogenoemde Tortuurbende, een groep van ongeveer 35 jongemannen die in wisselende samenstelling ram- en kluiskraken en overvallen plegen met als uitvalsbasis Egmond.

Voor de opsporingsinstanties is van meet af duidelijk wie de daders zijn. De vermeende leider van de bende Steef van de M. en zijn rechterhand Willem G. Dankzij onder meer de verklaring van dan nog verdachte Dave B. krijgen ze waar ze zolang tevergeefs op gewacht hebben. Want B. wijst Van de M. en G. aan als daders.

De politie, die tot dan toe tevergeefs geprobeerd heeft de in Egmond geboren en zelfverklaarde beroepsinbreker Van de M. achter tralies te krijgen, ziet haar kans schoon. Ze arresteren hem en G. en wrijven hen de moord aan, op basis van de totaal verkeerde gedachte: ’We hebben twee verdachten, daar zoeken we bewijzen bij’. Het rotsvaste alibi van Steef wordt genegeerd. Op het moment van de inbraak is hij in een discotheek in Alkmaar, bewijzen beelden van de beveiligingscamera’s van de tent.

Vals

De Alkmaarse rechtbank laat zich eenvoudig in slaap wiegen door de valse verklaringen van Dave B. en een andere zogenaamde vriend van Steef en Willem. De getuigen blijken over opmerkelijk veel daderwetenschap te beschikken, maar de magistraten gaan daaraan voorbij.

De officier van justitie heeft nog ‘een ei van Columbus’. Kroongetuige Cees ‘Verzon’ van Z.  Dit droevige type treedt ook op in de moordzaak-Angelique van Os en de Enschedese vuurwerkramp met het fabeltje dat de verdachte (zoals Steef van de M.) aan hem (Van Z.) een bekentenis aflegt als ze elkaar treffen op de luchtplaats van het huis van bewaring.

Steef en Willem krijgen respectievelijk 20 en twaalf jaar cel in Alkmaar. Deze enorme gerechtelijke dwaling wordt in hoger beroep rechtgezet. Het Amsterdamse hof spreekt na uitputtende behandeling  in de streng beveiligde bunker in Amsterdam-Osdorp het tweetal vrij van de moord cq doodslag op Wijker. Van de M. en G. krijgen twaalf en 4,5 jaar voor inbraken en overvallen.

Alles over deze geruchtmakende affaire is te lezen in ‘Je zult maar in hun schoenen staan’, voor slechts 3,95 euro te koop via www.nzg-journalisten.nl.

 

 

Cookieinstellingen