Kijkje onder water tijdens Wereld Vismigratiedag bij Museum BroekerVeiling

Foto: Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier

BROEK OP LANGEDIJK – Op zaterdag 25 mei 2024 organiseert Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier een speciale dag over vismigratie bij Museum BroekerVeiling in Broek op Langedijk. Iedereen die nieuwsgierig is naar hoe vissen, ondanks obstakels zoals sluizen, stuwen en gemalen, van de ene naar de andere polder kunnen zwemmen, is van harte welkom.

Het is vaak onzichtbaar wat zich allemaal afspeelt onder de wateroppervlakte. Voor de ecologische waterkwaliteit is het onderwaterleven, waaronder de vissen, heel belangrijk. Medewerkers van HHNK vertellen over én laten zien welke vissen er zwemmen in de buurt van het museum en hoe vissen migreren. Ook lichten zij toe wat belangrijk is voor een goede waterkwaliteit en wat het hoogheemraadschap doet voor het verbeteren van de vismigratie. Voor kinderen zijn er leuke activiteiten zoals een speciale vissenspeurtocht en waterdiertjes vangen.

Expositie ‘Leve de sloot’
Je kunt ook meteen de nieuwe expositie ‘Leve de sloot’ bekijken. Deze levendige expo vertelt het verhaal van onze band met de sloot, vroeger en nu. Een belangrijke rol is weggelegd voor het Oosterdelgebied, waar nog het oude netwerk van sloten uit het oorspronkelijke Rijk der Duizend Eilanden zichtbaar is. Je ontdekt welke flora en fauna er nu nog zijn in het gebied, hoe het ecosysteem werkt en welke planten en dieren we hier liever wel óf niet zien.

Wereld Vismigratiedag
Op deze dag worden er wereldwijd evenementen georganiseerd om aandacht te vragen voor vismigratie. Vissen willen vrij kunnen zwemmen, maar dat lukt niet altijd doordat de mens obstakels heeft gebouwd zoals dijken, gemalen en sluizen. Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier werkt aan het oplossen van diverse knelpunten voor vis. Ook heeft HHNK een samenwerking met de andere waterschappen die aan het Waddengebied grenzen, Van Hall Larenstein en het Waddenfonds: Ruim Baan voor Vissen. De VisKringloop in de Wieringermeer en het project Verbetering natte infrastructuur Noordkop zijn daar voorbeelden van.

Korting op entreeprijs
Bezoekers krijgen speciaal op deze dag 50% korting op de entreeprijs van het museum! Met een Museumkaart, VIP-Kaart VriendenLoterij of ICOM-kaart is de toegang gratis.

Cookieinstellingen