Groep 7 van OBS Liereland wint finale Minecraft Alkmaar

De leerlingen uit groep 7 van OBS Liereland krijgen de trofee van burgemeester Anja Schouten.
De leerlingen uit groep 7 van OBS Liereland krijgen de trofee van burgemeester Anja Schouten.
Foto: Gemeente Alkmaar

ALKMAAR – Op vrijdag 14 juni was de finale van Minecraft Alkmaar. Leerlingen kregen bij deze wedstrijd de opdracht om zelf een duurzame woonwijk in Alkmaar te ontwerpen in Minecraft Education. Het was belangrijk dat deze woonwijk zelf voor energie en voedsel zorgt. Groep 7 van OBS Liereland ging er in een spannende finale met de eerste prijs vandoor. Klas 1b van het Stedelijk Dalton College Alkmaar eindigde op plek 2. Klas 2 van VSO de Spinaker uit Den Helder werd derde.

(bron en foto: Gemeente Alkmaar)

Na 3 maanden ontwerpen en bouwen was het dan eindelijk zo ver: de finale van Minecraft Alkmaar (officieel: Schools Reinventing Alkmaar). In totaal deden 17 groepjes leerlingen uit de regio Alkmaar mee aan de opdracht. Hieruit werden 7 groepjes gekozen voor de finale. Zij mochten hun idee afgelopen vrijdag 14 juni nog een keer presenteren in de Raadzaal van het Stadhuis. Burgemeester Anja Schouten heette de leerlingen en hun begeleiders welkom en wenste hen veel succes.

Hoog niveau
Het niveau in de finale was hoog. Alle finalisten hadden goede ideeën over hoe woonwijken in de toekomst zo duurzaam en leefbaar mogelijk kunnen zijn. Vooral de duurzame materialen, het vele groen en de goede ideeën voor energie vielen op. De filmpjes van de finalisten werden beoordeeld door een jury. In de jury zaten Wouter de Vries (hoofdredacteur Bouwwereld), Jacqueline van Latum (stedenbouwkunde Gemeente Alkmaar) en Marco van Schagen (oprichter Junior IOT).

Prijsuitreiking
De jury vond het ontwerp van groep 7 van OBS Liereland uiteindelijk het beste. De mooie huizen van duurzame materialen met daktuinen en de vele voorzieningen leverden de vier kinderen de eerste prijs op. Zij kregen niet alleen een trofee van de burgemeester, maar ook een Lego Minecraft-set. De top-3 bestond verder uit klas 1b van het Stedelijk Dalton College Alkmaar op plek 2 en klas 2 van VSO de Spinaker uit Den Helder op de derde plek. Zij kregen ook een leuke trofee en bijpassende cadeaus.

“Ik ben ontzettend trots op de creativiteit en het enthousiasme van onze jonge inwoners. Dit project heeft laten zien dat de toekomst van Alkmaar in goede handen is. De innovatieve en fantasierijke ideeën die we hebben gezien, inspireren ons allemaal om samen te bouwen aan een betere en mooiere gemeente”, aldus burgemeester Anja Schouten.

Minecraft Education
Minecraft is een soort online Lego waarin leerlingen een eigen wereld kunnen bouwen. Zo leren zij samenwerken, communiceren en kritisch denken. Het spel prikkelt ook creativiteit en leert kinderen hoe zij problemen kunnen oplossen. Dit zijn allemaal ervaringen die leerlingen voorbereiden op de toekomst. Bovendien zijn veel kinderen gek op Minecraft. En dat zorgt ervoor dat zij de lesstof leuker vinden en beter kunnen onthouden.

POCITYF
Schools Reinventing Nederland is een samenwerking tussen Minecraft Education, C40 en Microsoft. Het idee om mee te doen aan deze uitdaging komt voort uit POCITYF. Dit is een Europees duurzaamheidsprogramma, waarbij historische steden in Europa energie-positief worden gemaakt. Alkmaar is in dit project een voorbeeldstad. Een van de doelen van POCITYF is om inwoners, waaronder kinderen, op een laagdrempelige manier mee te laten doen aan duurzame projecten.

 

De leerlingen uit groep 7 van OBS Liereland krijgen de trofee van burgemeester Anja Schouten.

Cookieinstellingen