112

Grote brand verwoest Alkmaars bedrijfsverzamelgebouw

Foto: Nieuwsfoto/Laurens Bosch

ALKMAAR – In een bedrijfsverzamelgebouw op bedrijventerrein Beverkoog in Alkmaar heeft vannacht een enorme brand gewoed. De brand is inmiddels onder controle, al is het sein brand meester nog niet gegeven. De brandweer zal ook vanochtend nog enkele uren bezig zijn met nablussen en opruimen.

(bronnen: NH nieuws/Nieuwsfoto Laurens Bosch)

Het getroffen pand staat aan de Berenkoog, zo meldt de Veiligheidsregio op Twitter, en heeft ‘veel schade opgelopen’. Het gaat om een pand waarin meerdere bedrijven zijn gevestigd, al kan de woordvoerder nog niet zeggen welke bedrijven dat zijn. Toen de brand uitbrak, was er niemand aanwezig.

De brandweer is sinds 3.00 uur ter plaatse. De enorme vlammenzee werd onder meer vanuit een ladderwagen bestreden, zo is te zien op foto’s. Ook naastgelegen panden werden natgehouden, om zo te voorkomen dat het vuur zou overslaan.

Om de brandweer ruimte te geven zijn enkele straten aan de noordkant van het bedrijventerrein afgesloten.  Het gaat om de Berenkoog zelf, maar ook om de Otterkoog en de Hazenkoog.

Sluit ramen en deuren

Een woordvoerder liet vannacht aan NH Nieuws weten dat omwonenden ‘rookoverlast ervaren’, en daarom het advies kregen ramen en deuren te sluiten en mechanische ventilatie uit te schakelen. De rook trok vooral over de aangrenzende Heerhugowaardse wijk Butterhuizen, maar ook in andere delen van de stad en daarbuiten werd de brand opgemerkt. Uit metingen in de omgeving is gebleken dat het niet om ‘gevaarlijke concentraties’ ging. Inmiddels lijkt de ergste overlast voorbij.

Vanwege het tijdstip en de relatief beperkte overlast is besloten geen NL Alert te versturen. “Want daarmee maak je echt alle mensen in een groot gebied wakker.” Voor asbest hoeven omwonenden niet te vrezen, vult de woordvoerder aan, ‘want het is geen asbestverdacht pand’.

Het is de tweede grote brand in minder dan 24 uur tijd. Gisterochtend vroeg brak er brand uit in de ondergrondse Singelgarage. Daarbij raakten 150 auto’s beschadigd. Het blussen van die brand duurde zo’n vijf uur.

Reacties